Opmerkingen KBC Securities bij Xior-presentatie

Investeringsmarkt
De markt ziet momenteel veel deals met grote bedrijven, zoals Brookfield, Nuveen en CBRE (grote investeerders in vastgoed).

Vraag
Het verhuurseizoen is goed begonnen, met al 2000 bezoekers van koten en sterke retentie (huurders die hun contract verlengen) van bestaande huurders. Het bedrijf verwacht een groei van ongeveer 5% op vergelijkbare basis. Het bedrijf streeft naar een meer actief huurbeheer in plaats van een passief, wat een drijvende kracht zal zijn achter die groei.

Groeistrategie 
Het bedrijf is van plan om verder te gaan op het CiK* of gedekte ABB** pad, met een focus op Polen vanwege de hoge rendementen van 9 à 10%. Hoewel hoge rentetarieven in Polen een deel van de prijsstelling verklaren, leent Xior in euro.

*Contribution in Kind: het inbrengen van vastgoed in het bedrijf in ruil voor aandelen
ABB**: Asset-Backed Borrowing, een vorm van financiering waarbij activa als onderpand worden gebruikt.

Xior wil de portefeuille en operationele efficiëntie van het bedrijf verbeteren. Onder meer door de verdere uitrol van de Yardi-tool, die succesvol is getest in Nederland, in andere geografische gebieden worden verspreid. Deze tool automatiseert het operationele deel en bespaart op SG&A (Selling, General and Administrative expenses, oftewel verkoop-, algemene en administratieve kosten), wat bijdraagt aan de algehele kostenefficiëntie. In Nederland opereert Xior met 65 werknemers, dus het toevoegen van eigendommen creëert onmiddellijk schaal.

Ontwikkeling in Nederland
Na de overname van Basecamp (2022) heeft Xior zijn aanwezigheid uitgebreid buiten Benelux en Iberia en positioneert het zich nu als een Europese speler. De pre-basecamp landbankportefeuille zal ook geleidelijk worden geactiveerd. Dat betreft grote Nederlandse projecten zoals Bokelweg, Brinktoren, Bijlmer toren, Amstelveen, enz.

Deze kunnen worden ontwikkeld met partners of zelfs in een JV (Joint Venture, een samenwerking tussen twee of meer bedrijven) als de voorwaarden goed zijn. Al twee kleinere Belgische projecten in Seraing en Gent zijn van “landbank”-status naar actieve projectstatus verplaatst. Het bedrijf zal in de toekomst betere updates geven over deze projecten, aangezien er enige verwarring was na de jaarresultaten.

Financiële Maatstaven
De loan-to-value (LTV)-ratio (de verhouding tussen de lening en de waarde van het onderpand) van het bedrijf zal onder de 50% blijven, maar niet onder de 45%. De assetrotatiestrategie houdt in dat oudere activa die niet passen bij de Basecamp-DNA worden geroteerd. Er is ook het scripdividend voorzien (dividend dat wordt uitgekeerd in de vorm van extra aandelen in plaats van contant geld).