vr. 8 sep 2023
Cédric Proost, gekend van de Beursrally van de krant De Tijd en auteur van het boek ‘Je bent jong en je wilt beleggen’, laat voor Bolero op regelmatige basis zijn licht schijnen op de financiële wereld, de beurs of de economie. In deze blog kijkt de jonge belegger terug op de afgelopen beursmaand augustus en blikt hij ook vooruit op wat je als belegger in de maand september kan verwachten.

We kunnen er niet omheen, het belangrijkste thema in de afgelopen maand was waarschijnlijk de uitgifte van de nieuwe Belgische staatsbon. Voor het eerst in lange tijd heeft de Belgische overheid nog eens een staatsbon uitgegeven die voor heel wat Belgen de moeite waard bleek om in te investeren. De kaap van 21,9 miljard euro werd gerond. Sommige banken gingen in de tegenaanval als reactie op de uitgifte. Ze kwamen met een eigen alternatief, vaak in de vorm van een termijnrekening van een jaar met een even hoge, of zelfs hogere rentevoet.
Obligaties zijn terug van weggeweest
De lage rendementen van de voorbije jaren zorgden ervoor dat beleggers een hele periode geen interesse hadden in obligaties. Nu de rendementen naar enkele procentpunten zijn gestegen, raken spaarders en beleggers geprikkeld door de stabielere rendementen. Wist je dat je via het platform en de app van Bolero ook in obligaties kunt investeren? (Meer informatie over hoe je in obligaties kan investeren vind je hier, red.)
Obligaties kunnen een vorm van stabiliteit in je portefeuille vormen. Je bent immers op voorhand zeker van je rendement op een obligatie, zolang de uitgever ervan in staat is om de obligatie terug te betalen uiteraard.
Een regel die je kunt hanteren voor de verhouding aandelen of obligaties is de volgende: 100% - je leeftijd in procentpunten is de proportie obligaties die je zou moeten hebben. Hoe ouder je dus wordt, hoe meer het aangeraden wordt om obligaties in je portefeuille op te nemen om de grotere volatiliteit te vermijden.
Stakingen in Hollywood
Opvallend nieuws kwam er afgelopen maand uit de filmwereld. Terwijl de cinemazalen deze zomer vol stroomden voor de release van zowel de film Barbie als Oppenheimer, heerst er in Hollywood een staking bij de Amerikaanse acteursvakbond. Die staking zou ervoor kunnen zorgen dat de release van heel wat grote films lang uitgesteld zal worden. Iets om op te volgen voor de investeerders van Kinepolis. De Amerikaanse cinemaketen AMC verloor in de afgelopen maand maar liefst 70% van haar beurswaarde. Zo drastisch was de impact op Kinepolis niet.

Overuren bij NVIDIA
In de afgelopen maand werd op Wall Street ook met grote ogen gekeken naar de tweedekwartaalcijfers van NVIDIA, de trendzetter in productie van chips voor artificiële intelligentie binnen bedrijven.
De kwartaalcijfers bleken uitstekend te zijn. NVIDIA wist, door de sterk stijgende vraag naar AI-chips, een omzetverdubbeling te genereren, nog beter dan de positief gestemde analisten reeds verwacht hadden. Het aandeel steeg daags na de bekendmaking naar een nieuwe recordkoers van 506 USD per aandeel.
Beleggers die het aandeel begin dit jaar kochten, realiseren daar een winst van 250% (!) mee. NVIDIA is dan ook als bedrijf zeer sterk gepositioneerd in de markt van artificiële intelligentie. Haar klanten zijn ‘s werelds grootste bedrijven zoals Amazon, Microsoft,… .
Bovendien is NVIDIA het enige bedrijf van die grootorde in de markt, waardoor het sterk met de prijszetting kan spelen. En dat viel sterk op in de kwartaalresultaten. De brutomarge die NVIDIA realiseert bedraagt maar liefst 71,2%: voor iedere dollar omzet betekent dat 71,2 dollarcent brutowinst.
Het aandeel is wel best prijzig. Momenteel noteert het aandeel aan een koers/winst van 117 en een koers/verwachte winst van 60. Als de AI-hype zich verder zet en NVIDIA kan de verwachtingen inlossen, kan het aandeel nog steeds een interessante investering zijn.
Nog geen vakantie voor centrale bankiers
In de laatste week van augustus werden de inflatiecijfers voor de eurozone gepubliceerd. Dat cijfer bleef stabiel op 5,3%, een domper voor de financiële markten aangezien analisten gerekend hadden op een daling tot 5,1%. De kerninflatie (zonder volatiele producten zoals voeding en energie) zakte echter wel van 5,5% naar 5,3%. De economische situatie keert dus trager dan verwacht terug naar normaal, wat wellicht leidt tot een nieuwe toekomstige renteverhoging van de Europese Centrale Bank.

Promotie voor Ferrari
Nog een leuk nieuwtje is de toekomstige opname van de Italiaanse autobouwer Ferrari in de Euro Stoxx 50, de Europese index met de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven. 18 september zal Ferrari effectief opgenomen worden in de index na het succes van het bedrijf in de afgelopen jaren. Sinds de beursgang in 2015 verzevenvoudigde de koers. Ook sectorgenoten BMW en Mercedes-Benz maakten reeds deel uit van de Euro Stoxx 50.
Bewegingen in België
Deze week kwamen enkele Belgische holdings met de halfjaarcijfers naar buiten: Bois Sauvage op maandag, Sofina op dinsdag en D’Ieteren gisteren. Het is afwachten of die halfjaarcijfers de koers van deze holdings in de komende weken een nieuwe boost kan geven, gezien ze alle drie een negatief rendement kennen sinds begin dit jaar.
Het overnamebod van Saverex op Exmar zal terug heropend worden aan een koers van 11,10 euro per aandeel. (Geldig t.e.m. 15 september) Ook de Amerikaanse groep Liberty Global zal het overnamebod op Telenet terug heropenen aan een koers van 21 euro per aandeel. (Geldig t.e.m. 13 september).
In elk geval, veel succes gewenst!
Cédric.