wo. 9 okt 2024
Impact van Chinese Cognac-importtarieven op Pernod Ricard, Campari en LVMH

Enkele dagen na invoering van Europese tarieven op Chinese auto's bevestigt het Chinese MOFCOM dat het nieuwe tarieven zal heffen op Cognac. Deze zullen als volgt zijn: voor cognac van Martell (Pernod Ricard )moet 30.6% van de invoerwaarde aan importtarieven betaald worden, voor Rémy Martin (Rémy Cointreau ) 38.1% en voor Hennessy (LVMH ) 39%. Deze nieuwe tarieven komen op het moment dat we een kantelpunt leken te krijgen in sentiment naar Chinese consumptie toe, geeft KBC Securities-analist Tom Noyens aan.
Management van Pernod Ricard bleef ook bij de laatste resultaatsbespreking vasthouden aan hun vooruitzichten voor 2025 onafhankelijk of er Chinese tarieven komen of niet, dat omdat ze verbetering zien in de andere wereld delen.
Toch zit de kans erin dat bepaalde producenten hun cognac nu meer zullen verkopen en meer zullen ‘vermarkten’ in andere markten. Zo gaf Hennessy (LVMH) een hele tijd terug aan dat ze de grootste wilden worden in China, hierdoor werd de productie en capaciteit opgeschaald. Nu Hennessy met de hoogste tarieven wordt getroffen, zal wellicht een deel van de overcapaciteit naar andere geografische gebieden verschuiven.
KBC Securities over Pernod Ricard, LVMH en Campari
- Voor Pernod Ricard trimt Tom het koersdoel bij van 170 EUR naar 160 euro. Hij gaat nu uit van een nóg langere heropstart dan voorzien. Toch merkt hij op dat de huidige beurskoers al rekening houdt met veel negativiteit. De waardering zit op historische laagtes. Pernod Ricard werd het minst hard getroffen door de Chinese heffingen. Dat kan op termijn in het voordeel spelen om marktaandeel in te winnen. Pernod zette ook minder agressief in op China. Dat komt hen nu goed uit. Tom behoudt daarom de 'Kopen’-aanbeveling.

- Voor LVMH wijzigt Tom niets aan zijn aanbeveling. ook al kreeg Hennessy de grootste tariefheffing toebedeeld. Voor LVMH is Henessy een legendarisch merk. Het is voor LVMH belangrijk voor het imago om in alle categorieën luxe te kunnen aaanbieden. Maar de belangrijkste categorie voor LVMH blijft wel de lederwarendivisie, die hier dus onafhankelijk van opereert. De huidige waardering van LVMH ziet we nog steeds als aantrekkelijk (‘Kopen’-aanbeveling en koersdoel van 830 euro).

Hoewel Campari nu met Courvoisier ook een belangrijk cognacmerk in de portefeuille heeft, ziet Tom geen materiële impact bij Campari. China maakt immers minder dan 1% van de verkoop uit. Voor Campari zijn de Europese en de Amerikaanse markten veruit de grootste markten en is de rest 'onbeduidend'. China had voor Courvoisier misschien wel een interessante groeimarkt kunnen worden op termijn. Maar daar hield Tom vooralsnog geen rekening mee in zijn model. Hij blijft voor Campari bij een ‘Kopen’-aanbeveling en een koersdoel van 12 euro.
