vr. 30 dec 2022

Het Belgische Recticel is actief in polyurethaanschuimtoepassingen (PU- of purschuim), bekend voor de isolatietoepassingen in de bouw. Het bedrijf rondde in 2022 de afstoting van zijn afdeling ‘slaapcomfort’ (verkocht voor 122,4 miljoen euro) af en bereikte in 2021 een overeenkomst over de verkoop van haar ‘Engineered Foams’-activiteiten (technische schuimen) aan het Amerikaanse Carpenter voor een ondernemingswaarde van 656 miljoen euro.
Transitie naar pure isolatiespeler bijna rond
Rekening houdend met een aantal belangen in de automobielsector die Recticel eveneens wil afstoten, is het de uiteindelijke ambitie om een pure isolatiespeler te worden. De verwachte afronding van de verkoop van Engineered Foams, voorzien voor het eerste kwartaal van 2023, zou moeten resulteren in een nettokaspositie van ongeveer 300 miljoen euro.
In maart 2022 realiseerde Recticel zelf een grote overname: Trimo, een producent van duurzame premium geïsoleerde panelen werd voor 164 miljoen euro ingelijfd. Daarmee deed Recticel zijn intrede in de sector van de isolatiepanelen.
Verdubbelen in omvang tegen 2025
De huidige omstandigheden zijn, zoals voor de meeste bedrijven, uitdagend. Toch hielden de recente prestaties van Recticel goed stand. De volumes in het 3de kwartaal van dit jaar daalden slechts lichtjes op jaarbasis.
Zelf kwam Recticel recent met een prognose voor de ‘aangepaste EBITDA’ (winst zonder kosten van afschrijvingen en financiering) van 60 à 65 miljoen euro. Die prognose impliceert dat het bedrijf voor de tweede helft van 2022 een ‘aangepaste EBITDA’ van 31 à 36 miljoen euro voorziet, wat erop wijst dat de winstgevendheid van Recticel redelijk goed blijft.
Op langere termijn ondersteunen strengere isolatievoorschriften, de verwachte steun van de Europese Green Deal en de superieure producteigenschappen van polyurethaan ten opzichte van andere isolatiematerialen het groeitraject. KBC Securities-analist Wim Hoste wijst erop dat Recticel de ambitie heeft om tegen 2025 in omvang (gemeten naar omzet) te verdubbelen (ten opzichte van 2021). De groei zal gedeeltelijk worden ondersteund door bijkomende overnames.
KBC Securities over Recticel
Na de overnamesaga met Greiner trad de Belgische investeringsmaatschappij Baltisse (van ondernemer Filip Balcaen) naar voren als nieuwe referentieaandeelhouder met een belang van 27,5%. De vorige referentiehouder, de Belgische holding Bois Sauvage, had in mei 2021 haar belang in Recticel immers aan Greiner verkocht voor 13,50 euro per aandeel.
De deal met Carpenter levert Recticel een aanzienlijke oorlogskas op voor verdere overnames, waardoor ook de mogelijkheid ontstaat voor extra kapitaalopbrengsten voor de aandeelhouders (in vorm van dividend of het inkopen van eigen aandelen), geeft Wim Hoste aan.
In combinatie met de aantrekkelijke structurele groei en aanwijzingen dat Recticel goed omgaat met de moeilijkere macro-economische omgeving, kleeft Wim Hoste een ‘Opbouwen’-advies op Recticel, met als koersdoel 21 euro. Tegen een huidige koers van 15,68 euro betekent dat een opwaarts potentieel van ongeveer 37%.
Leuk weetje: aangezien een deel van de COVID-19-vaccins enkel bij extreem lage temperaturen bewaard kan worden, produceerde Recticel tijdens de coronapandemie hoogisolerende panelen voor boxen om de vaccins in te bewaren.
