wo. 29 dec 2021
9:35

Dagelijks krijgt u van ons een overzicht van de meest verhandelde effecten bij Bolero op Euronext. In deze blogpost geven we mee welke aandelen in héél 2021 het meest gekocht of verkocht werden. Dit is de top 10:
1. Anheuser-Bush InBev (Brussel) - Huidige koers: 53,28 euro
- De grootste brouwerijketen ter wereld AB-InBev eindigde 2020 met een beurskoers van 57,01 euro. Vandaag, bijna een jaar later staat het aandeel zo’n 6,92% lager. Het aandeel zakte in februari naar 47,46 euro en bereikte midden juni, gedragen door onder meer een omzetherstel in het eerste kwartaal, een hoogste jaarkoers van 65,86 euro. Michel Doukeris, die op 1 juli Carlos Brito opvolgde als CEO, wist de beurskoers nog niet te inspireren. In oktober noteerde AB-Inbev immers aan zijn laagste jaarkoers: 46,66 euro. KBC Securities analist Wim Hoste gelooft echter in de toekomst van het bedrijf met een 'Kopen'-advies en een koersdoel van 80 euro. Eens de lockdowns en coronamaatregelen wat minder op het vrijetijdsleven wegen, is er volgens hem meer potentieel. Lees hier zijn feedback op AB-InBevs Investor Seminar van 6 december.
2. Prosus (Amsterdam) - Huidige koers: 71,41 euro
- 2021 was een slecht jaar voor de beurskoers van internetholding Prosus, wiens belangrijkste participatie het 29%-belang in Chinees technologiebedrijf Tencent is. Dat belang is goed voor 77% van de intrinsieke waarde van Prosus. De beurskoers van Prosus is dus sterk afhankelijk van de koersevolutie van Tencent. Door toenemende interventies van de Chinese overheid op de bedrijfsvoering van internetbedrijven in China en de bijhorende onzekerheid zakte de beurskoers van Tencent dit jaar met 18,5%. Prosus zelf hield het bij een daling van 19,47%, al zitten kopers tegen de hoogste jaarkoers van 110,00 euro in februari mogelijk op een nog groter verlies. KBC Asset Management-analist Nathalie Bally geeft een 'Kopen'-advies en stelt 95,00 euro als koersdoel voorop. Waarom? Dat leest u hier.
3. Ageas (Brussel) - huidige koers: 45,58 euro
- Verzekeraar Ageas kende een teleurstellend 2021 op de beursvloer. Toch als we de koersprestatie van +1,69% afzetten tegen de huidige prestatie van de BEL-20: +16,95%. Het royale dividend van 2,65 euro uitgekeerd begin juni is een schrale troost. Niet toevallig bereikte het aandeel zijn hoogste koers van 53,96 euro net voor de ex-dividenddatum van 2 juni. De zware overstromingen in België in juli en de, volgens Ageas zelf, onterechte ongerustheid over de blootstelling aan de Chinese aandelen- en vastgoedcrisis zorgden in september voor een laagste koers van € 38,61 euro. Sindsdien herstelde het aandeel en KBC Securities-analist Thomas Couvreur ziet nog meer opwaarts potentieel met zijn koersdoel van 57,00 euro en ‘Kopen’-advies.
4. Euronav (Brussel) – huidige koers: 7,85 euro
- ‘Woelig als de zee’ is een accurate omschrijving van de beurskoers van Euronav de laatste jaren. Ook in 2021 ging het aandeel van de tankerrederij op (topkoers in oktober van 9,58 euro) en neer (laagtepunt in augustus van 6,40 euro). Over heel 2021 steeg de beurskoers met 13,25% tot dusver. In het derde kwartaal biechtte Euronav een verlies van 105,9 miljoen usd op, maar dat kwartaal was meteen ook het dieptepunt van de cyclus, aldus het bedrijf. KBC Securities-analist Olivier Vandewoude volgt het management en heeft voor Euronav een koersdoel van 11,00 euro en een ‘Kopen’-advies.
5. Ontex (Brussel) – huidige koers: 7,04 euro
- Alweer een annus horribilis voor luierfabrikant Ontex, wiens aandeelhouders elk kwartaalresultaat met dichtgeknepen billen lezen. In 2021 daalde de koers 36,59%. De slechte resultaten noopten het management om stevig in te grijpen. Ontex focust vanaf nu op de regio’s Europa en Noord-Amerika en op retailermerken. Een correcte beslissing meent KBC Securities-analist Wim Hoste. Hij geeft Ontex een ‘Kopen’-advies met een koersdoel van 12 euro. Dat is een opwaarts potentieel van ongeveer 73%. Zijn motivering hiervoor leest u hier.
6. Bpost (Brussel) – huidige koers: 7,66 euro
- De beurskoers van bpost deed het aanvankelijk goed dit jaar. Het startte op 8,62 euro en bereikte een topkoers in mei van 11,19 euro. De kwartaalresultaten van het postbedrijf klopten de verwachtingen, maar onder meer onzekerheid over de grootte van het dividend woog in de tweede jaarhelft op de koers, waardoor er momenteel een verlies van 11,36% op de teller staat. Niettemin is KBC Securities-analist Thomas Couvreur een fan van het aandeel. Hij geeft bpost een koersdoel van 11 euro en een ‘Kopen’-advies.
7. D'Ieteren (Brussel) – huidige koers: 171,7 euro
- D’Ieteren was een van de must-haves in 2021. Wie het aandeel op 1 januari oppikte rond 68 euro is vandaag 147,22% rijker. De holding die investeert in D’Ieteren Auto (importeur van Volkswagen in België), Moleskine, vastgoed en Belron (autoglasactiviteiten) zag vooral de waarde van Belron stevig toenemen. In de tweede jaarhelft kondigde het investeringen aan in TVH Parts (distributeur van onderdelen van onder meer heftrucks) en in de Antwerpse fietsverkoper iBike. KBC Securities-analist Michiel Declercq heeft voor D’Ieteren een ‘Kopen’-advies met als koersdoel: 190,00 euro.
8. Alibaba - ADR (New York) – huidige koers: 115,61 dollar
- Het grootste Chinese e-commercebedrijf Alibaba werd dit jaar zwaar getroffen door de lagere groei van de Chinese economie en door de sterkere overheidsreguleringen. Het aandeel kalfde af van 227 dollar per aandeel begin januari tot 115,61 dollar nu of een verlies van 48,83%. Toch behoudt KBC Asset Management-analist Nathalie Bally het ‘Kopen’-advies met als koersdoel 215 usd.
9. KBC Groep (Brussel) – huidige koers: 75,76 euro
- De bankensector deed het wereldwijd prima in 2021. Het betere economische klimaat liet de banken toe aangelegde provisies voor mogelijke faillissementen wegens de COVID-19-pandemie terug te nemen. De prestatie van het KBC-aandeel in 2021 mag ook gezien worden: +30,59%. KBC nam afscheid van haar Ierse activiteiten en nam de Bulgaarse activiteiten van Raiffeisenbank over. Bovendien zit de rente in zowel Tsjechië als Hongarije, twee kernmarkten van KBC, in de lift.
10. Galapagos (Amsterdam) – huidige koers: 47,84 euro
- Op 10 februari van dit jaar zette farmabedrijf Gilead Sciences de samenwerking met biotechbedrijf Galapagos stop voor de ontwikkeling van geneesmiddel ziritaxestat. Het was een derde tegenvaller voor Galapagos in een korte periode. Enkele maanden later zette CEO Onno van de Stolpe een stap opzij. Galapagos zit op een berg cash, maar wellicht vrezen beleggers dure en verkeerde overnames. Het aandeel staat momenteel 40,43% lager dan begin dit jaar. KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche gaat niet verder dan een ‘Houden’-advies. Het koersdoel staat op 60,00 euro.