di. 28 feb 2023

De Belgische investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) boekte een record nettowinst van 708,7 miljoen euro. De kernwinst bleef stabiel, maar de meerwaarden op de verkoop van Manuchar en Anima bedroegen in totaal 334,1 miljoen euro. De divisie Private Banking meldde een netto-instroom van beheerd vermogen en Nextensa boekte een recordwinst van 71,3 miljoen euro dankzij de verkoop van niet-kernactiviteiten, leest KBC Securities-analist Sharad Kumar.
Degelijk Private Banking in 2022 ondanks beursmalaise
Het eigen vermogen van de AvH-groep steeg met 17,1% tot 4,63 miljard euro en het nettoresultaat steeg van 406,8 naar 708,0 miljoen euro. Redenen om te klagen zijn er dus niet echt, zeker niet omdat de winst per aandeel landde op 21,4 euro per aandeel.
Ondanks het zwakke beleggerssentiment en de zeer volatiele markten beperkte de Private Banking-divisie de daling van het nettoresultaat van 233 tot 229,0 miljoen euro en kwam het beheerd vermogen uit op 57,7 miljard euro. Dat laatste cijfer ligt 9,7% lager op jaarbasis, ondanks een bruto-instroom van 4,6 miljard euro in 2022. Dat lijkt veel, maar die instroom ligt wel 18,6% lager dan in 2021. Het effect van de moeilijke financiële markten zijn daar debet aan.
Voor Sharad Kumar zijn deze resultaten niettemin beter dan de aanvankelijke verwachtingen en dus is hij verheugd over het feit dat de divisie Private Banking in staat was het beheer aanzienlijk uit te breiden.
Het ondertussen beursgenoteerde DEME deed het net zoals CFE ook goed. Beide groepen herhaalden hun vooruitzichten voor 2023 en stellen slechts een lichte daling van de winsten in het vooruitzicht. CFE veert vandaag op de beursvloer trouwens sterk omdat het de marktverwachtingen in 2022 overtrof. Sipef van zijn kant boekte een recordomzet en -winst van respectievelijk 527,5 en 108,2 miljoen dollar.

Voldoende cash om te herinvesteren
Na de recente verkoop van Telemond (goed voor 19 miljoen euro meerwaarde) beschikt Ackermans nu over een netto kaspositie van een geschatte 551,2 miljoen euro. Die centen wil de groep in de loop van 2023 aan het werk zetten door te zoeken naar en te investeren in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven die actief zijn in sectoren waarvan AvH gelooft dat ze een toekomstig groeipotentieel hebben. Financieel gezien zouden de verschillende portefeuillemaatschappijen in 2023 een gelijkaardige prestatie neer moeten kunnen zetten dan in 2022.
KBC Securities over AvH
Sharad Kumar is positief verrast door de prestaties van de Antwerpse holding in 2O22. Het management heeft de portefeuille op een slimme manier geroteerd, ondanks een aanzienlijke daling van de Private Equity-activiteit.
Op basis van de huidige beurskoersen wordt de intrinsieke waarde geschat 189,6 euro per aandeel, wat stijgt tot 207,9 euro indien de koersdoelen verrekend worden in dat cijfer. Maar Sharad Kumar blijft enigszins voorzichtig met het oog op een mogelijke daling in de loop van 2023, omwille van de recessiedruk.
Hoewel de aandelenmarkten voorzichtigheid inprijzen door de vrees voor een door renteverhoging veroorzaakte recessie, onzekerheid over de inflatie en de aanhoudende geopolitieke spanningen in Europa, blijft de portefeuille van AvH robuust en veerkrachtig. AvH krikt het dividend met 13% op tot 3,1 euro per aandeel. Geen impact op “Kopen”-advies en 188 euro koersdoel.
Het Ackermans & van Haaren-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 159,20 euro (-0,06%), goed voor een opwaarts potentieel van ongeveer 18%.
De investeringsmaatschappij is momenteel ook een van de favoriete holdings van Sharad Kumar. Ontdek in onze ongemeen interessante maandelijkse holdingupdate Sharad’s andere favorieten.
