vr. 21 mei 2021
16:30

BMW zet 1 miljard euro minder opzij voor boetes
- De Duitse autobouwer BMW zal voor verwachte Europese antitrustboetes 1 miljard euro minder moeten reserveren dan aanvankelijk werd gevreesd. In 2019 zette BMW zo'n 1,4 miljard euro opzij voor boetes, als gevolg van een EU-onderzoek naar samenwerking tussen Duitse autofabrikanten op het gebied van emissiereductietechnologieën. De aanzienlijke beperking van de beschuldigingen heeft echter geleid tot een herwaardering van de provisie en dit zou leiden tot een positief effect op de winst van zo'n 1 miljard euro in het tweede kwartaal. De operationele winstmarge over de omzet voor het automobielsegment zou hierdoor in 2021 één procentpunt hoger liggen.
Daimler maakt truckdivisie klaar voor afsplitsing met strategisch plan
- In de aanloop naar de afsplitsing van Mercedes-Benz later dit jaar maakt de vrachtwagenentiteit van Daimler plannen bekend om zijn wereldwijde schaalgrootte om te zetten in betere financiële resultaten. De divisie presenteerde haar strategie voor elektrificatie, zelfrijdende technologie en operationele verbeteringen tijdens een virtueel evenement en heeft de ambitie om tegen 2025 een tweecijferige operationele marge te bereiken, bij gunstige markten. Tegen 2030 moeten nuluitstootvoertuigen 60% van de omzet van Daimler Truck vertegenwoordigen, 100% van de omzet in 2039.
BASF overweegt productie batterijen voor elektrische wagens in Canada
- Verschillende bedrijven, waaronder BASF, zouden volgens mediaberichten gesprekken voeren over het aanboren van een federaal fonds voor schone technologie om de productie van batterijen voor elektrische voertuigen in Canada op te zetten. BASF is een belangrijke leverancier van kathodeactieve materialen (CAM) die nodig zijn voor de productie van lithium-ionbatterijen in elektrische voertuigen (EV), en is 's werelds grootste producent van chemicaliën en kunststoffen naar omzet. "Canada is een interessante bestemming voor potentiële productie gezien de toegang tot opkomende fabrikanten van batterijcellen in Noord-Amerika en de toegang tot grondstoffen voor de productie van kathodematerialen," zei BASF in een verklaring, zonder de gesprekken met de Canadese regering te bevestigen.
Richemont wil dividend verdubbelen
- Luxegoederenproducent Richemont wil zijn dividend verdubbelen, nadat de nettowinst in zijn gebroken boekjaar 2020/21 met een derde is gestegen en het dividend vorig jaar gehalveerd was. De verkoop van luxehorloges heeft zich hersteld van de coronapandemie, en Richemont, de wereldwijde nummer 2 in luxeartikelen, doet het beter dan rivaal Swatch Group dankzij zijn blootstelling aan de snelgroeiende juwelencategorie. De nettowinst steeg met 38% tot 1,289 miljard euro, boven de door analisten verwachte 821 miljoen euro. De omzet daalde met 5% bij constante wisselkoersen en 8% bij actuele wisselkoersen tot 13,14 miljard euro, ook hoger dan verwacht. Richemont gaf geen vooruitzichten voor het komende jaar.
Nanogate stoot Nanogate Textile & Care Systems af
- Nanogate stoot Nanogate Textile & Care Systems af. De dochteronderneming ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt producten, voornamelijk in de schoen- en textielverzorgingssector. In het kader van de herstructureringsstrategie van de groep maken die echter niet langer deel uit van de kernactiviteiten. Er werden geen financiële details bekendgemaakt, maar de opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om schulden af te lossen in het kader van de lopende insolventieprocedure. Onderhandelingen over de verkoop van andere activiteiten zijn nog bezig.
Familie Thiele verkoopt aanzienlijk belang in Lufthansa
- De familie Thiele, de op één na grootste aandeelhouder van Deutsche Lufthansa, heeft meer dan de helft van haar belang in de luchtvaartgroep verkocht na het overlijden van Heinz Hermann Thiele. 33 miljoen van de 60 miljoen aandelen werden van de hand gedaan tegen een prijs van 9,80 euro per aandeel, goed voor een korting van zo'n 10% op de slotkoers van donderdag en een transactie van 323,4 miljoen euro. Heinz Hermann Thiele werd vorig jaar bij het brede publiek bekend als het belangrijkste obstakel voor de reddingsoperatie van de staat die de Lufthansa nodig had om de coronacrisis te overleven.