di. 5 mei 2020
16:30

Ferrari
- Ferrari, dat op Wall Street noteert, boekte in het eerste kwartaal een groei van de EBITDA met 1,9% tot 317 miljoen euro en presteerde daarmee grotendeels in lijn met de verwachtingen. Ook de volumes zaten in de lift, maar op het einde van het kwartaal moesten de twee fabrieken in het noorden van Italië dicht. De effecten laten zich in de komende maanden raden en dus verlaagt de groep haar EBITDA-verwachting voor het volledige boekjaar van 1,38 à 1,43 miljard euro naar 1,05 à 1,20 miljard euro. De lat voor de vrije kasstroom wordt verlaagd van 400 naar 100 à 200 miljoen euro.
Vonovia
- Het Duitse vastgoedbedrijf rapporteerde over het voorbije kwartaal een stijging van de huurinkomsten met 12% tot 564 miljoen euro. Vonovia bevestigde de prognose voor 2020 voor een bedrijfskasstroom (EBITDA) tussen 1,875 en 1,925 miljard euro en een operationele winst (FFO) tussen 1,275 en 1,325 miljard euro. Op 30 juni zal een virtuele Algemene Vergadering plaatsvinden. Het dividend dat daar wordt voorgesteld, blijft intact op 1,57 euro per aandeel. Tot slot biedt Vonovia huurders die door de economische gevolgen van de coronapandemie in financiële moeilijkheden zitten, hulp aan. Iets meer dan één procent van zijn klanten ondervindt momenteel moeilijkheden.
Siemens Healthineers
- Volgens Siemens Healthineers zijn de huidige jaarvooruitzichten, zelfs na een beter dan verwacht eerste kwartaal, niet langer haalbaar. De groep mikte daarbij op een groei van de aangepaste winst tussen 6 en 12%. In de eerste drie maanden van het jaar boekte de groep een groei van de winst met 6% tot 659 miljoen, een stuk beter dan de 563 miljoen euro die was verwacht. Siemens Healthineers tekende groei op in de CT scanner-activiteiten, maar de verkoop van diagnostica daalde, omdat patiënten ziekenhuizen vermeden voor niet-Covid-19-gerelateerde aandoeningen.
Vestas
- Vestas rapporteert over het voorbije kwartaal een omzet van 2,24 miljard euro, onder de consensusverwachting van 2,33 miljard euro. Onderliggend bedroeg het operationeel verlies 54 miljoen euro, wat minder goed is dan de gemiddelde analistenverwachting van 95,3 miljoen euro winst. Het bedrijf had de jaarprognose eerder al geschrapt.
Adecco
- Adecco rapporteert een verlies in het eerste kwartaal en stopt zijn inkoopprogramma van eigen aandelen. De omzet daalde met 9% tot 5,14 miljard euro, beter dan de 4,9 miljard euro die door analisten werd voorspeld. Volgens Adecco verslechterde de situatie in de loop van het kwartaal, met een omzetdaling van 19% in maart, toen de lockdowns van kracht werden. In april, het begin van het tweede kwartaal, versnelde de daling nog. Door een bijzondere waardevermindering van de goodwill met betrekking tot zijn activiteiten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland dook de groep voor 348 miljoen euro in het rood.
EssilorLuxottica
- EssilorLuxottica meldde voor het eerste kwartaal een forse daling van de verkoop en waarschuwde voor een nog grotere klap in het huidige kwartaal. Het bedrijf, dat eerder zijn dividend opschortte en zijn vooruitzichten voor 2020 als gevolg van de pandemie introk, liet weten dat de inkomsten in april verder waren gedaald. De omzet van het brillenbedrijf daalde in het eerste kwartaal met 10,1% naar 3,78 miljard euro.
Hugo Boss
- Ook het Duitse modehuis Hugo Boss verwacht dat de situatie eerst slechter wordt, alvorens beterschap mag worden verwacht. De groep rapporteerde in het eerste kwartaal een 17% lagere omzet van 555 miljoen euro, wat wel beter was dan de gemiddelde analistenvoorspelling van 548 miljoen. Het verlies vóór rente en belastingen van 14 miljoen euro was echter slechter dan de gemiddelde voorspelling van 6 miljoen. Voor het tweede kwartaal wordt op een omzetdaling van ten minste 50% gerekend.
SIA
- SIA liet weten dat de halfgeleiderverkoop in het eerste kwartaal 104,6 miljard dollar bedroeg, goed voor een daling met 3,6% ten opzichte van een kwartaal eerder en een stijging met 0,9% op jaarbasis. Overduidelijk zit Covid-19 hier amper in verwerkt en zal de druk op wereldhalfgeleidermarkt de komende maanden aanhouden.
HelloFresh
- De Duitse maaltijdleverancier verhoogt zijn verwachtingen voor 2020, nadat de lockdownmaatregelen de prestatie van de groep in de VS en op andere internationale markten een duw in de rug gaven. HelloFresh mikt bijgevolg niet langer op een omzetgroei van 22% tot 27%, maar rekent nu op vlot 40% tot 55%. De aangepaste EBITDA-marge zou tussen 6 en 10% uitkomen. In het eerste kwartaal was sprake van een omzetgroei van 66,4% tot 699,1 miljoen euro en daar werd een aangepaste EBITDA van 63,1 miljoen euro op gerealiseerd. Beide cijfers waren in lijn met de verwachting.
Ryanair
- De Ierse lagekostenmaatschappij zag zijn passagiersaantal in april met 99,6% dalen; in totaal werden 40.000 passagiers vervoerd, terwijl dat er in april vorig jaar 13,5 miljoen waren.
Total
- Het Franse energiebedrijf boekte het voorbije kwartaal een omzet van 38,56 miljard euro, zo'n half miljard onder de verwachting. De onderliggende nettowinst van 1,78 miljard euro daalde met 35%, maar kwam wel boven de consensusverwachting van 1,49 miljard euro uit. Het bedrijf stelt voor 2020 een eerste interimdividend van 0,66 euro per aandeel voor.
Repsol
- Het Spaanse energiebedrijf rapporteerde over het voorbije kwartaal een nettowinst van 447 miljoen euro, goed voor een daling met 28%, maar een stuk boven de consensusverwachting van 332,6 miljoen euro. Repsol verwacht dat de nettoschuld tegen het einde van dit jaar niet zal stijgen.
Autosector
- De verkoop van nieuwe personenwagens daalde in april in het Verenigd Koninkrijk tot het laagste niveau op maandbasis sinds februari 1946. Er werden zo’n 4.000 wagens ingeschreven, waarvan het grootste deel afkomstig was van autoleasebedrijven. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde maand 2,31 miljoen.
Meer interessant beursnieuws
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, woensdag 6 mei, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- Intervest O&W - Ontex - Wolters Kluwer - GBL - Solvay - Bone Therapeutics - Akka Technologies - Aperam - Aker BP - Arkema - BMW - Coloplast - Crédit Agricole - Dialog Semiconductor - Enel - Fresenius - Fresenius Medical Care - Hannover RE - Lanxess - Novo Nordisk - Pargesa - Siemens Gamesa - Telefónica Deutschland - Veolia Environnement - Unicredit - CF Industries - CVS Health - Discovery - Extra Spage Storage - Fox - General Motors - Liberty Global - PayPal - T-Mobile
- Aandeelhoudersvergadering
- Orange Belgium - Standard Chartered - Ocado Group - Allianz - Alcon - GlaxoSmithKline - Pargesa Holding - Glencore - Hannover Re - Tate & Lyle - MGM Resorts International - Gilead Sciences - Philip Morris - PepsiCo - Perrigo
- Ex-dividend
- Intervest Offices & Warehouses - Financière de Tubize - Befimmo - Intel
- Macro-economie
- VS: ADP werkgelegenheidscijfers
- EU: PMI, kleinhandelsverkopen
- Duitsland: fabrieksbestellingen