di. 12 mei 2020
16:30

Allianz
- De operationele winst van de Duitse verzekeraar daalde over het eerste kwartaal met 22% ten opzichte van een jaar eerder tot 2,30 miljard euro, grotendeels in lijn met consensusverwachting. De nettowinst daalde sterker dan verwacht met 29% en kwam uit op 1,4 miljard euro. De coronapandemie heeft de operationele omstandigheden in het schade- en ongevallensegment verslechterd. De Solvency 2-ratio daalde eind maart tot 190% ten opzichte van 212% een jaar eerder. Het management liet weten dat het de winstdoelstellingen voor het volledige jaar pas zal aankondigen zodra de corona-impact beter kan worden ingeschat.
Deutsche Post
- De nettowinst van Deutsche Post daalde over het eerste kwartaal met 59,7% tot 301 miljoen euro en de operationele winst (EBIT) ging 48,9% lager tot 592 miljoen euro. Ondanks de Covid-19-pandemie konden alle vijf divisies een operationele winst boeken. Afgelopen maand schrapte de groep zijn winstverwachtingen voor 2020. Zodra er een meer betrouwbare basis is om een gedetailleerde winstprognose mogelijk te maken, zal die gecommuniceerd worden. De EBIT-verwachting op middellange termijn van minstens 5,3 miljard euro in 2022 wordt wél bevestigd.
Alstom
- De Franse treinfabrikant realiseerde in zijn gebroken boekjaar een 4% hogere aangepaste operationele winst (EBIT) van 630 miljoen. De omzet groeide organisch met 1% tot 8,2 miljard euro, maar het orderboek daalde met 18% tot 9,9 miljard euro. Het bedrijf verwacht een beperkte impact met betrekking tot de groeiverwachting van 5% voor de omzet over de periode 2019/20 -2022/2023, maar de overige verwachtingen blijven overeind. De Bombardier-deal zou in de eerste helft van volgend jaar worden afgerond en er wordt geen dividend voorgesteld op de jaarvergadering.
E.On
- Het Duitse nutsbedrijf realiseerde over het eerste kwartaal een 24% hogere aangepaste operationele winst (EBIT) van 1,46 miljard euro, net boven de consensusverwachting van 1,44 miljard euro. De nettowinst steeg met 6,3% en bleef met 691 miljoen euro onder de lat. Het bedrijf bevestigt zijn eerder gecommuniceerde verwachtingen voor 2020, maar houdt hierbij nog geen rekening met een mogelijke impact van de corona-uitbraak op de vraag naar elektriciteit. Over het komende jaar zal het bedrijf 500 miljoen euro extra investeren in energie-infrastructuur, om de overgang naar hernieuwbare energie in Duitsland te stimuleren.
TeamViewer
- De Duitse softwaregroep pakte uit met beter dan verwachte kwartaalcijfers, omdat overal ter wereld massaal thuis wordt gewerkt. Daardoor is de vraag naar de diensten van TeamViewer fors gestegen, wat de groep sterkt in het vertrouwen dat de groeiverwachting op lange termijn intact kan blijven. De groep biedt “anytime anywhere”-connectiviteit aan, die tot dusver onder meer gebruikt wordt om sneeuwkanonnen in skistations aan te sturen en data door te sturen naar het International Space Station. De aandelen maakten in september vorig jaar hun intrede op de beurs en stegen sindsdien met 62% ten opzichte van introductieprijs.
Engie
- De omzet van het Franse nutsbedrijf daalde over het eerste kwartaal van 2020 met 3,7% tot 16,5 miljard euro. De operationele winst daalde met 6,6% tot 1,91 miljard euro, mede door een dalende energievraag door de lockdownmaatregelen. De nettoschuld steeg met 2 miljard euro ten opzichte van eind vorig jaar tot 27,9 miljard euro. Engie zal zijn verwachtingen voor 2020 later updaten. Afgelopen maand werd het dividend geschrapt. De groep wil zijn Client Solutions-activiteiten (die klanten helpen om hun energieconsumptie te reduceren) verder rationaliseren en segmenten met lage winstgevendheid of niet-kernactiviteiten te beëindigen.
Vodafone
- In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zag Vodafone zijn inkomsten uit diensten met 1,6% groeien. Daarmee klopt het de gemiddelde analistenverwachting van 0,9%. Het voorbije kwartaal daalde de nettoschuld van 48,1 miljard euro tot 42 miljard euro. Ondanks Covid-19 blijft het dividend onaangeroerd, al zou de impact van de coronapandemie voor Vodafone aanzienlijk kunnen zijn. Daardoor zullen de onderliggende winsten volgend jaar naar verwachting stabiel blijven tot licht dalen. Het plan om een apart bedrijf voor zijn 58.000 mobiele masten begin volgend jaar te verkopen of naar de beurs te brengen, zit op schema. Daarnaast plant Vodafone nog steeds om jaarlijks 1 miljard euro te besparen, gedurende 3 jaar.
ThyssenKrupp
- ThyssenKrupp verwacht dat het operationeel verlies in het huidige derde kwartaal kan aanzwellen tot 1 miljard euro. In het tweede kwartaal dook de groep ook al voor 948 miljoen in het rood. Vodafone heeft zijn financiële toestand gestut met een staatslening van 1 miljard euro.
Meer interessant beursnieuws
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, woensdag 13 mei, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- ABN Amro - Ageas - IBA - Bekaert - Boskalis - Kinepolis - Euronext - Alcon - AP Moeller-Maersk - Commerzbank - Deutsche Wohnen - Hochtief - Jerónimo Martins - Sage - TUI - Cisco
- Aandeelhoudersvergadering
- Bekaert - Kinepolis Group - bpost - Cofinimmo - Smartphoto - Brederode - Crédit Agricole - Royal Dutch Shell - Rentokil Initial - Eni - Deutsche Post - Commerzbank
- Ex-dividend
- Shurgard Self Storage
- Macro-economie
- VS: PPI
- VK: BBP, handelsbalans, industriële productie
- EU: industriële productie