vr. 12 jun 2020
16:30

Lufthansa
- De Duitse luchtvaartmaatschappij gaat het mes diep in zijn personeelsbestand zetten om de coronastorm te overleven. Lufthansa, dat eind vorige maand nog een omvangrijk steunpakket heeft gekregen van de Duitse overheid, wil in totaal 22.000 banen schrappen. Bij Lufthansa werken wereldwijd meer dan 100.000 mensen.
Brussels Airlines
- De onderhandelingen tussen de Belgische regering en Lufthansa over het reddingspakket voor Brussels Airlines lopen stroef. De Belgische regering wil een sanctiemechanisme als stok achter de deur, voor het geval Lufthansa de afspraken niet naleeft. De Duitsers willen daarentegen elke overheidsinmenging vermijden. Het sanctiemechanisme bestaat uit een boete of de omzetting van de staatslening in aandelen.
Atlantia
- De Italiaanse infrastructuurgroep Atlantia dook als gevolg van de impact van de coronamaatregelen in de rode cijfers over het voorbije kwartaal. Het verkeer op de Italiaanse autosnelwegen die het in concessie heeft, daalde met 20,7% en het aantal passagiers op zijn luchthavens met 33%. Dat leverde een omzetdaling op van 15% en een verlies van 10 miljoen euro. Een jaar eerder boekte de groep, in handen van de Benetton-familie, een winst van 157 miljoen euro.
Transavia
- Luchtvaartmaatschappijen liggen steeds meer onder vuur bij reizigers en consumentenorganisaties vanwege het voucherbeleid. Bij het schrappen van vluchten hebben passagiers wettelijk het recht om hun geld terug te krijgen. De coronacrisis zorgt echter voor een ongeziene uitstroom van kasstromen waardoor luchtvaartmaatschappijen proberen om cash in hun bedrijf te houden, via het aanbieden van vouchers. KLM en Transavia gaan nu door de knieën onder toenemende druk van de autoriteiten en door de voorwaarden voor staatssteun en de dreiging van slepende rechtszaken. Alle KLM- en Transavia-passagiers kunnen nu hun geld terugkrijgen voor geannuleerde reizen.
Moncler
- Om zich tegen de impact van het coronavirus te wapenen, heeft de Italiaanse luxegroep Moncler een akkoord gesloten met het Franse Interparfums voor de verkoop van parfums. De eerste resultaten van de samenwerking worden weliswaar pas in 2022 verwacht en de licentieovereenkomst loopt tot 2026. In een mededeling merkt Moncler op dat de situatie voor luxegoederen zeer onzeker en moeilijk is in bepaalde markten.
Ryanair
- In een gesprek met de Spaanse krant Expansion liet Ryanair-topman Michael O’Leary optekenen dat de groep in het lopende boekjaar een verlies van 200 tot 300 miljoen euro kan slikken. Voor winst is het wachten tot het volgende boekjaar. “Alles hangt af van het vliegverkeer tussen september en maart en of er een nieuwe uitbraak komt”, klinkt het.