Impact van tarievenoorlog op Benelux-aandelen

De tariefaanpassingen van de Amerikaanse president Donald Trump gaven de aandelenmarkten een enorme klap en luidden een nieuwe handelsoorlog in. Vergeldingsmaatregelen kunnen het marktsentiment verder zwaar beschadigen, zoals vrijdag bleek toen China een tarief van 34% op Amerikaanse goederen aankondigde.

Internationale handelsbeleid is nog nooit zo grillig en ondoorzichtig geweest, met onzekerheid en hevige bewegingen op de beurs als de nieuwe norm. In dit Topic kijkt KBC Securities naar de impact van de tarieven op de belangrijkste Benelux-aandelen die het beurshuis opvolgt.

Gezien de grillige en volatiele aard van Trumps Executive Orders, kan de handelsoorlog aanzienlijk escaleren of heel snel teruggedraaid worden. Op dit moment is de enige zekerheid, onzekerheid, geven de analisten nog mee.

Sectoren

Vastgoed

Na de aankondiging van Trump over de tarieven vorige week had het Europese vastgoed een van zijn beste dagen op de beurs sinds het begin van het jaar. De EPRA ging gemiddeld 1,8% hoger. Over het algemeen gelooft KBC Securities de EPRA beter zal presteren dan de Stoxx50-index. De reden hiervoor is drieledig:

  • Het recessierisico (risico dat de economie in een recessie belandt) zal de centrale bank dwingen de rentetarieven laag te houden. KBC Securities denkt wel dat de tegenmaatregelen kunnen leiden tot hogere inflatie in Europa.
  • Europese REIT's hebben vaak alleen Europese blootstelling. Dus de cashflows worden niet direct beïnvloed door tarieven.
  • De prijzen van bouwmaterialen kunnen dalen omdat er minder vraag is vanuit andere sectoren (automotive, werktuigbouwkunde) als gevolg van een recessie. De grootste leveranciers van beton en staal in Europa bevinden zich in Azië, andere delen van Europa en Afrika. Hetzelfde geldt voor werknemers in de bouwsector. Werknemers zijn schaars geweest in Europa, wat heeft geleid tot loonsverhogingen. Naarmate er ontslagen vallen in andere sectoren, met meer blootstelling aan de Amerikaanse tarieven, kan de loondruk afnemen.

KBC Securities denkt dat bedrijven die investeren in residentieelvastgoed en vastgoedvoor de gezondheidszorg het best zullen presteren in de sector, aangezien dat de meest defensieve sectoren zijn. De analisten zijn iets voorzichtiger met retailvastgoedbeheerders en logistiekvastgoedbedrijven.

De analisten gaan hier dieper in op Cofinimmo en Xior.

Industriële bedrijven

Een gemengder beeld bij de Industriële bedrijven. Terwijl sommige bedrijven aanzienlijke impact zullen zien, hebben anderen, zoals luierfabrikant Ontex en koekjesbakker LotusBakeries, Amerikaanse productievestigingen die in ieder geval een groot deel van de impact zullen vermijden. Sommigen produceren zelfs volledig in de VS, zoals AB InBev, wat een concurrentievoordeel biedt ten opzichte van concurrenten die in het buitenland produceren.

De analisten gaan hier dieper in op:

Halfgeleiders

De import van chips is vrijgesteld, maar de import van halfgeleiderapparatuur niet. KBC Securities verwacht dus wel impact verwacht voor de Nederlandse producenten van apparatuur om chips te produceren.
De analisten bekijken ASML, BE Semiconductor en Melexis.

Software en Services

Deze bedrijven, zoals Adyen, zullen de grootste impact van de tarieven kunnen vermijden, maar het sentiment en de vrees voor een recessie zullen wellicht ook op die aandelen wegen.
Ontdek hier de impact op EVS en Adyen.

Farma en biotech

Hoewel KBC Securities positief is over de vrijstelling van extra tarieven voor farmaceutische producten, merkt het beurshuis op dat extra tarieven met een vingerknip toch nog opgelegd kunnen worden. Zo gaf Trump in het verleden aan dat een tarief van 25% op farmaceutische producten zou kunnen worden ingevoerd.

Deze dreiging heeft ertoe geleid dat de Nasdaq Biotechnology Index (NBI) de afgelopen 5 dagen met ongeveer 8% is gedaald, terwijl de FR Europe Pharmaceuticals & Medical Research Price Return Index in dezelfde periode met 5,6% is gedaald.

Recente aankondigingen van investeringen in de Amerikaanse productie door grote farmaceutische bedrijven, waaronder Johnson & Johnson, EliLilly en Merck, zijn opgemerkt door de huidige regering.

Gezien de onzekerheid over de omvang en duur van mogelijke tarieven, geloven de analisten dat het moeilijk is voor bedrijven om toekomstige investeringen in productie te plannen op basis van het huidige beleid, waarbij we opmerken dat elke mogelijke investering in onshoring (proces waarbij bedrijven hun productie terugbrengen naar het eigen land) pas operationeel zal zijn in 2028-2029.

Hieronder schetst KBC Securities de mogelijke impact op bedrijven binnen de dekking van “life sciences”:

Financiële bedrijven

De banken en verzekeraars uit onze contreien worden niet direct beïnvloed, hoewel de verkoop van bedrijfsleningen waarschijnlijk een klap zal krijgen. Recessievrees is hier ook de belangrijkste rem, hoewel de groei van de huidige rekeningbalansen en een steilere rentecurve een deel van de impact zou kunnen compenseren.
De analisten keken naar de impact op ABN Amro en Flow Traders.

Holdings

In deze sector kunnen namen met grote belangen in de automobiel- en industriële sectoren zoals Exor (Ferrari, Stellantis, CNH Industrials), hun Netto Actief Waarde (NAV of de totale waarde van de bezittingen minus de totale waarde van de schulden en andere verplichtingen) negatiever beïnvloed zien dan andere holdings.

De analisten gaan dieper in op GBL en Exor.