do. 27 mei 2021
16:30

Shell moet CO2-uitstoot tegen 2030 met 45% verlagen
- Een Nederlandse rechtbank oordeelde gisteren dat Royal Dutch Shell zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 45% moet verminderen ten opzichte van 2019. Het bedrijf zelf deed eerder een belofte om zijn uitstoot tegen 2030 met 20% te verlagen. De uitspraak van de rechtbank zou ook van toepassing zijn op de emissies van Shell buiten haar Nederlandse raffinaderijen, inclusief de wereldwijde toeleveringsketens en andere activiteiten. De uitspraak van de rechtbank schept een precedent. Shell laat in een verklaring weten dat het zijn aanpak verdedigt, met het argument dat het de noodzaak om aanzienlijke klimaatmaatregelen te nemen, heeft omarmd. Het bedrijf gaat wellicht in beroep tegen de uitspraak.
Luxegroep Kering verlaagt belang in Puma
- Kering verlaagt zijn belang in het Duitse Puma, om zich verder te kunnen concentreren op het luxesegment. De Franse groep wil 8,9 miljoen Puma aandelen verkopen, goed voor een belang van zo'n 5,9%. Na de verkoop via een versnelde procedure zal Kering nog 4% van Puma in handen hebben. Tegen de koers van woensdag is de transactie 833 miljoen euro waard. In oktober vond al een verkoop van dezelfde omvang plaats.
Europa eist dwangsommen als AstraZeneca geen extra vaccins levert
- De Europese Commissie besliste eind april om een kort geding te starten tegen AstraZeneca voor het niet nakomen van het contract voor levering van coronavaccins. De Europese Commissie eist de levering van 20 miljoen extra dosissen vóór eind juni. Voor elke dosis en elke dag na die deadline eist Europa een dwangsom van 10 euro. De boete kan zo oplopen tot 200 miljoen euro. Een uitspraak volgt in juni. In september wordt een tweede rechtszaak ingeleid om te bepalen wie van de twee partijen ten gronde gelijk heeft. Ook in die tweede zaak vraagt de Europese Commissie dwangsommen voor niet-geleverde dosissen van het vaccin.
Covid-behandeling GSK en en Vir Biotechnology goedgekeurd in VS
- Gisteren kregen GlaxoSmithKline en Vir Biotechnology toestemming voor noodgebruik van hun Covid-19-antilichaambehandeling VIR-7831 of 'sotrovimab' in de VS. De Amerikaanse regelgever (Food and Drug Administration, FDA) keurde het geneesmiddel goed voor personen ouder dan 12 jaar met een milde tot matige infectie, die het risico lopen op progressie naar ernstige Covid-19, omdat studies aantoonden dat het geneesmiddel risicopatiënten behoedde voor verslechtering. De Europese regelger EMA keurde de behandeling in mei al goed voor gebruik en voert tegelijkertijd een versnelde beoordeling van het product uit, waarna een volledige vergunning om het product in de handel te brengen kan volgen. Volgens Vir-CEO Scangos neemt de belangstelling voor de behandeling met antilichamen toe naarmate de bezorgdheid over de varianten van het coronavirus toeneemt.
Novartis en Molecular Partners starten onderzoek naar behandeling voor Covid-19
- Novartis en Molecular Partners kondigden de start van een fase II- en III-studie aan, waarin hun nieuwe DARPin antivirale therapeutische kandidaat-geneesmiddel ensovibep (MP0420) wordt onderzocht als behandeling voor Covid-19. In de fase II-studie wordt bij 400 patiënten een dosis met optimale veiligheid en activiteit geïdentificeerd; de eerste resultaten worden verwacht in augustus. Op dat moment zal de fase III-studie worden voortgezet, met nog eens 1.700 patiënten, waarvan de resultaten worden verwacht in de eerste helft van 2022. Als de resultaten van de proeven overtuigend zijn, zou dit voor Novartis de weg vrijmaken om bij de FDA een vergunning voor noodgebruik aan te vragen.
Sanofi en GlaxoSmithKline starten finale studie voor coronavaccin
- Sanofi en GSK starten een klinische studie in fase III voor hun kandidaat-Covid-vaccin. De studie zal meer dan 35.000 vrijwilligers van 18 jaar en ouder omvatten uit verschillende landen, waaronder locaties in de VS, Azië, Afrika en Latijns-Amerika (opmerkelijk genoeg niet Europa). In afwachting van positieve resultaten en beoordelingen door de regelgever zou het vaccin in het vierde kwartaal van 2021 kunnen worden goedgekeurd en toegelaten. De productie gaat in de komende weken van start, om een snelle toegang tot het vaccin mogelijk te maken, mocht het worden goedgekeurd. Daarnaast worden de eerste resultaten voor Sanofi's mRNA-vaccin in samenwerking met Translate Bio in het derde kwartaal verwacht.
Wendel plaatst obligatielening van 300 miljoen euro
- Wendel heeft met succes een obligatie-uitgifte van 300 miljoen euro geplaatst, die vervalt in juni 2031 en een coupon heeft van 1%. De uitgifte was zo'n 3 keer overtekend. De opbrengsten van de emissie zullen worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de vervroegde volledige terugbetaling van de obligatie die in april 2023 vervalt. De twee transacties zullen Wendel toelaten om de looptijd van de schulden te verlengen tot 5,6 jaar.
Modebedrijf AboutYou overweegt beursgang
- De Duitse onlineretailer AboutYou is van plan om naar de beurs van Frankfurt te gaan. De Hamburgse start-up, gesteund door postorderconcern Otto en de Deense tycoon Holch Povlson, wil 600 miljoen euro ophalen via een onderhandse plaatsing van nieuwe aandelen, terwijl ook bestaande aandeelhouders aandelen zouden verkopen.
HSBC stopt met retailbankieren in VS
- Zoals verwacht trekt HSBC zich terug uit het Amerikaanse retailbankieren, door sommige onderdelen te verkopen en andere af te bouwen. De bank stopt met retailbankieren voor de meeste particuliere en kleine zakelijke klanten, maar zal een beperkte fysieke aanwezigheid in de VS behouden om haar internationale (zeer) vermogende klanten te bedienen. HSBC onthulde in februari een strategie die vooral gericht is op vermogensbeheer in Azië.
Johnson Matthey mikt op 10 tot 15% groei
- Chemieproducent Johnson Matthey mikt voor het lopende boekjaar op een groei tussen 10 en 15% (“low-to-mid teens”), gedragen door de sterke vraag naar autokatalysatoren en strengere regelgeving inzake vervuiling in Azië. In het voorbije jaar daalde de operationele winst van 539 naar 504 miljoen pond.
Meer interessant beursnieuws
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, vrijdag 28 mei, op de beleggersagenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- Floridienne - Elekta - PKO Bank Polski - DXC Technology
- Aandeelhoudersvergadering
- LVMH - HSBC - Alten - Bekaert (investeerdersdag) - FNG - Keyware Technologies - Prudential (investeerdersdag) - Total - Poste Italiane - LyondellBasell Industries - Natixis - Lowe's - Reckitt Benckiser
- Ex-dividend
- Assurant - Ball - BorgWarner - Carl Zeiss Meditec - Dassault Systèmes - eBay - Elia Group - EssilorLuxottica - Expeditors International of Washington - Goldman Sachs - Hartford Financial Services - Juniper Networks - Kellogg - KeyCorp - L3Harris Technologies - LEG Immobilien - Legrand - Lumen Technologies - M&T Bank - Martin Marietta Materials - McDonald's - McKesson - Mowi - NextEra Energy - Nike - Realty Income - Recticel - Telenor - Tyson Foods - United Internet - Universal Health Services - Valeo - Viohalco
- Macro-economie
- VS: favoriete inflatiemaatstaf Fed (PCE Deflator), persoonlijke consumptie, sentimentsindicatoren Universiteit van Michigan
- België, Frankrijk, Japan: inflatie
- EMU: vertrouwensindicatoren
- Frankrijk: consumentenuitgaven
- België: ondernemersvertrouwen