wo. 6 mei 2020
16:30

Siemens Gamesa
- Siemens Gamesa benadrukt zijn sterke liquiditeitspositie, nadat het tijdens het afgelopen kwartaal een daling van de operationele winst (EBIT) met 81% moest slikken.Onder andere het vooropgestelde herstel van de windmolenmarkt in India is door de impact van de coronacrisis uitgesteld. In totaal heeft het bedrijf 4 miljard aan openstaande kredietfaciliteiten, waarvan momenteel 1,1 miljard is opgenomen.
Arkema
- Door de daling van de operationele winst (EBITDA) met 19% tot 300 miljoen euro in het eerste kwartaal, wordt Arkema gedwongen om verder te besparen. Voor het boekjaar 2020 mikt het bedrijf op 50 miljoen operationele besparingen en worden kapitaalinvesteringen ter waarde van 100 miljoen euro op de lange baan geschoven. Het bedrijf vindt het nog te vroeg om de impact van de coronacrisis te kunnen inschatten en geeft daarom geen vooruitzichten voor de rest van 2020.
Fresenius Medical
- Ondanks de impact van COVID-19 bevestigt Fresenius Medical zijn prognoses voor 2020. In het eerste kwartaal lag de omzet met 4,5 miljard euro iets hoger dan algemeen werd verwacht. De omzetstijging van 9% op jaarbasis werd breed gedragen over alle regio's heen. Hoewel de coronacrisis een aantal prioriteiten in de gezondheidszorg heeft omgegooid, blijft de dialysezorg voor nierpatiënten natuurlijk essentieel.
Aperam
- De producent van roestvrij staal zag zijn operationele winst (EBITDA) in het eerste kwartaal dalen met 14% tot 70 miljoen euro. Het bedrijf verwacht in het tweede kwartaal een flink lagere verkoop door de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak in te dammen, zoals het stilleggen van fabrieken. Aperam houdt rekening met een daling van de verkoopvolumes met wel 25% in het lopende kwartaal.
Veolia
- Veolia gaat dit jaar 200 miljoen extra besparen om de impact van de coronacrisis deels te neutraliseren. Die ingreep komt bovenop de originele besparingsdoelstelling van 250 miljoen voor 2020. Daarnaast worden ook de investeringsplannen met 500 miljoen teruggeschroefd,waardoor het totale investeringsbudget daalt naar 2 miljard euro. Het bedrijf zag zijn omzet tijdens de eerste 3 maanden van 2020 dalen met 1,6%. Zonder de impact van COVID-19 was Veolia naar eigen zeggen op weg om een omzetstijging van 2,3% te realiseren.
HelloFresh
- HelloFresh kwam gisteren met een mooi kwartaalrapport en kondigde nabeurs aan dat het met de uitgifte van een converteerbare obligatielening van 175 miljoen euro zijn financiële positie heeft versterkt. De lening heeft een looptijd van 5 jaar en een coupon van 0,75%.
Ocado
- De lockdown gaf de omzet van de Britse onlinesupermarkt Ocado het voorbije kwartaal vleugels. Na een groei met 10,3% in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar, steeg de omzet in de voorbije drie maanden met40,4%. Mooie cijfers, maar de groep heeft twijfels over de impact en het verdere verloop van de coronacrisis, waardoor het de verwachtingen voor 2020 ingetrokken heeft.
Novo Nordisk
- Novo Nordisk boekte het voorbije kwartaal een beter dan verwacht operationeel resultaat en handhaaft de verwachtingen voor het volledige boekjaar. De omzet van de groep steeg met 16% tot 33,9 miljard Deense kroon en daar boekte het een operationeel resultaat van 16,3 miljard kroon op. Voor het volledige boekjaar 2020 mikt de groep op een omzetgroei van 3 tot 6% en een groei van het operationeel resultaat met 1 tot 5%.
Credit Agricole
- De kwartaalwinst van Credit Agricole daalde met 16,4% als gevolg van een verdrievoudiging van de provisies voor slechte leningen. Netto strandde de groep op 638 miljoen euro, tegenover 763 miljoen een jaar eerder. De inkomsten stegen met 7,1% tot 5,2 miljard euro.
UniCredit
- De Italiaanse bank slikte in het eerste kwartaal een verlies van 2,7 miljard euro, onder meer door extra provisies voor slechte leningen in het licht van de coronacrisis. Analisten hadden gerekend op een verlies van 1,53 miljard euro. Naast afwaarderingen op leningen slikte de groep ook een eenmalige last van 1,3 miljard euro voor een herstructureringsplan.
BMW
- De Duitse autoconstructeur rapporteerde over het voorbije kwartaal een omzet van 23,3 miljard euro, terwijl de consensus uitging van 19,7 miljard euro. De operationele winst (EBIT) bedroeg 1,38 miljard euro tegenover een consensusverwachting van 845 miljoen euro. BMW rapporteert voor het afgelopen kwartaal een cashburn (negatieve cashflow) van 2,8 miljard euro. Dit is grotendeels te wijten aan een uitstroom van werkkapitaal ten belope van 3,6 miljard euro. Op 31 maart bedroeg de nettocashpositie 14,5 miljard euro. Het bedrijf verlaagt zijn jaarprognose voor de autodivisie: het verwacht nu een (EBIT-) marge tussen 0% en 3%, terwijl het eerder uitging van een marge tussen 2% en 4%. BMW is nog steeds van plan om het geplande dividend over 2019 uit te keren.
Meer interessant beursnieuws
- Adviezen en aanbevelingen
- Benelux-beursnieuws bij 't ontbijt
- Alfen ziet omzet en EBITDA fors toenemen
- Solvay blijft overeind in eerste kwartaal
- Meest verhandeld bij Bolero op Euronext
- KBC AM handhaaft olieprijsverwachting op 55 dollar
- Vastgoedsector: corona scheidt het kaf van het koren
- Terugblik op Wall Street
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, donderdag 7 mei, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- AB InBev - Oxurion - Galapagos - Brederode - Euronav - BAM - Ahold Delhaize - Befimmo - DSM - Qrf - Air France - ArcelorMittal - IEX Group - Brenntag - BT Group - Continental - EDP - Electrolux - Equinor - HeidelbergCement - Intercontinental Airlines - Legrand - Linde - Mediobanca - Munich Re - Osram - ProSiebenSat1 - Puma - SES - Telefónica - Zalando - Allergan - Bristol-Myers Squibb - Corteva - Danahar - Gartner - Hilton - Motorola - Viacom
- Aandeelhoudersvergadering
- KBC - CFE - Sofina - InterContinental Hotels Group - Rolls-Royce Holdings - Yara International - BAE Systems - Novozymes - Sofina - Hennes & Mauritz - Puma - Barclays - Verizon - AMD - Kraft Heinz - E*TRADE Financial - Boston Scientific
- Ex-dividend
- BP - Credit Suisse - Wienerberger - Hannover Re - Allianz - Pfizer - Charles Schwab - Wells Fargo & Co - IBM - Starbucks Corp
- Macro-economie
- VS: wekelijkse werkloosheidsaanvragen
- China: PMI’s
- VK: BoE-rentebesluit
- Duitsland, Frankrijk: industriële productie