vr. 19 feb 2021
16:30

Volkswagen
- Volgens het Duitse blad ‘Manager Magazin’ zou Volkswagen een beursgang van zijn meest waardevolle merk Porsche overwegen. Met een gedeeltelijke beursgang van 25% van de aandelen hoopt de Duitse autobouwer zo’n 20 à 25 miljard euro op te halen. CEO Diess is niet gelukkig met de waardering van het bedrijf en hoopt die zo op te krikken. De mogelijke beursgang zou echter niet meer voor dit jaar zijn. De versnelde elektrificatiestrategie (tegen 2030 moet 80% van de volumes geëlektrificeerd zijn) maakt van Porsche een ideale kandidaat om waarde te creëren door middel van een beursgang. Volkswagen wenste geen commentaar te geven op het nieuws.
Hermès
- Met een stijging van 16% heeft de omzet van Hermès zich in het vierde kwartaal sterk hersteld, en dat is te danken aan sterke prestaties in Azië en stijgende online-inkomsten. In Azië ging de omzet 47% hoger, met China, Zuid-Korea en Australië als drijvende kracht achter de opleving. Over het volledige boekjaar 2020 daalden de inkomsten (bij constante wisselkoersen) met slechts 6% tot 6,39 miljard euro, een van de beste prestaties in de luxegoederensector die hard getroffen wordt door winkelsluitingen en het gebrek aan toeristen, als gevolg van de coronapandemie. De groep gaf geen details over welk deel van de totale verkoop online had plaatsgevonden, maar voorzitter Dumas zei dat e-commerce in alle regio's met 100% of meer was gegroeid.
Rovio Entertainment
- De groep achter "Angry Birds" boekte in het vierde kwartaal een operationele winst van 2,9 miljoen euro, wat een stijging is ten opzichte van het verlies van 0,1 miljoen euro in dezelfde periode van 2019, maar een daling ten opzichte van de winst van 12,8 miljoen euro in het derde kwartaal. Het dividend wordt met een derde opgetrokken tot 0,12 euro per aandeel.
Renault
- Renault zag de marges en de verkoop in de tweede helft van 2020 herstellen, maar dat kon niet verhinderen dat de autoconstructeur vorig jaar voor 8 miljard euro in het rood dook. De groep was in 2019 al voor 141 miljoen euro verlieslatend. Renault is gestart met het verhogen van de prijzen voor sommige automodellen. Het bedrijfsresultaat, dat negatief was voor 2020 als geheel, verbeterde in de laatste zes maanden van het jaar, tot 866 miljoen euro, of 3,5% van de omzet. De verkoop daalde in de tweede helft van 2020 nog steeds, maar minder sterk.
Sika
- Bij Sika steeg het operationeel resultaat over 2020 met 7,1% tot 1,13 miljard Zwitserse frank en daarmee overtrof het de analistenverwachting van 1,10 miljard frank. De nettowinst steeg met 8,8% tot 825,1 miljoen frank, waardoor het bedrijf een dividend van 2,50 frank voorstelt, tegenover 2,30 frank in 2019. De omzet in lokale valuta steeg het voorbije boekjaar met 3,4%. Na een aanvankelijke daling van de verkoop als gevolg van Covid-19-beperkingen, waardoor bouwprojecten werden stopgezet, zag Sika een heropleving van de vraag in de tweede helft van 2020 en gaat het uit van een groeiversnelling in 2021. De groep kondigde ook een CEO-wissel aan vanaf 1 mei.
Eni
- Het Italiaanse energieconcern Eni boekte in het vierde kwartaal een nettowinst die dankzij de hogere olieprijzen de verwachtingen overtrof, nadat het over het hele boekjaar verlies had geleden. De aangepaste nettowinst kwam uit op 0,66 miljard euro in het vierde kwartaal, boven de analistenschatting van een verlies van 0,04 miljard euro. In het derde kwartaal bedroeg het verlies 0,15 miljard euro.
Allianz
- De Duitse verzekeraar Allianz rapporteerde over het voorbije boekjaar een operationele winst van 10,8 miljard euro, goed voor een daling met 9,3% op jaarbasis. Dat is de eerste daling in negen jaar. Voor het lopende boekjaar verwacht Allianz opnieuw met winstgroei te kunnen aanknopen. Het bedrijf schuift een jaarprognose van 12 miljard dollar naar voren.
Accor
- De Franse hotelgroep Accor heeft de verkoop van een belang van 1,5% in Huazhu afgerond, voor 239 miljoen euro. Accor houdt na de verkoop nog een belang van 3,3% in Huazhu aan. De groep, die onder meer Sofitel en Ibis als merknaam in de portefeuille heeft, onderzoekt de verkoop van activa om zijn balans te versterken na de vernietigende doortocht van Covid-19 in de toeristische sector.
Swiss Re
- De Zwitserse verzekeraar Swiss Re rapporteerde over het voorbije jaar een verlies van 878 miljoen Zwitserse frank. Dit is minder goed dan het door analisten verwachte verlies van 456,4 miljoen Zwitserse frank. Het bedrijf zal over het boekjaar 2020 een dividend van 5,9 Zwitserse frank per aandeel uitkeren. De Combined Ratio kwam uit op 109% tegenover een verwachting van 108,3%. De CEO gaf mee dat Swiss Re vertrouwen heeft in de vooruitzichten voor dit jaar, nu de Covid-19-verliezen grotendeels achter ons liggen.
Meer interessant beursnieuws