do. 29 apr 2021

Resultaten Nordea overtreffen verwachtingen
- De resultaten van de Scandinavische bank Nordea Bank over het eerste kwartaal konden de ramingen van analisten overtreffen. De netto-interestinkomsten stegen tot 1,21 miljard euro, boven de consensusverwachting van 1,18 miljard euro. De nettoverliezen op leningen kwamen uit op 52 miljoen euro, fors beter dan de analistenverwachtingen. Het beheerd vermogen groeide met 33% tot 372 miljard euro, gesteund door een aanhoudende instroom van klanten en aantrekkende markten. Volgens CEO Frank Vang-Jensen werkt Nordea al anderhalf jaar aan de uitvoering van zijn bedrijfsplan en ligt het goed op schema om de financiële doelstellingen voor 2022 te halen.
DNB rapporteert degelijke kwartaalresultaten
- De Noorse bank DNB rapporteerde een stijging van de winst vóór belastingen met 51% op jaarbasis tot 7,6 miljard Noorse kroon, boven de consensusverwachting van 6,4 miljard. De bank boekte een kleine terugname van provisies voor kredietverliezen, wat de belangrijkste reden voor de verbetering was. De netto-interestinkomsten kwamen 1% lager uit dan verwacht, terwijl de commissie-inkomsten sterk waren en de consensusverwachtingen met 9% overtroffen. De operationele kosten waren 1% hoger dan verwacht. De kernkapitaalratio (CET1) steeg opnieuw tot een hoge 19,2% met het 2020-dividend nog steeds in mindering gebracht. Het rendement op eigen vermogen bedroeg in het afgelopen kwartaal 10%.
Equinor verhoogt dividend
- Voor het derde kwartaal op rij verhoogde de Noorse olieproducent Equinor zijn dividend, tot 15 dollarcent, tegen 12 dollarcent een kwartaal geleden en 9 dollarcent een jaar geleden. De nettokasstroom verbeterde tot meer dan 5 miljard dollar, dankzij hogere prijzen, desinvesteringen in windenergie en lagere belasting in Noorwegen. Het aangepaste nettoresultaat verbeterde tot 2,66 miljard dollar, boven de consensusverwachting van 2,55 miljard dollar. Equinor produceerde gemiddeld 2,17 miljoen vaten olie per dag in het eerste kwartaal, tegenover 2,23 miljoen vaten een jaar geleden. Volgens CEO Anders Opedal is het bedrijf met aanhoudende verbeteringen en kapitaaldiscipline in staat om waarde te halen uit herstellende olie- en gasprijzen en zijn beste kwartaalresultaten sinds 2014 te behalen.
Omzet en winst Nokia beter dan verwacht, met dank aan 5G
- Nokia zette een beter dan verwachte omzet en winst neer over het eerste kwartaal, geholpen door een groei in de verkoop van 5G-apparatuur. De kwartaalomzet steeg met 3% tot 5,08 miljard euro en versloeg daarmee de analistenverwachting van 4,72 miljard. Nokia voorspelt voor het volledige boekjaar een netto-omzet tussen 20,6 miljard en 21,8 miljard euro, wat grotendeels in lijn ligt met de verwachtingen van 21,28 miljard euro. De kwartaalwinst steeg tot 5 eurocent per aandeel, terwijl de aangepaste winst uitkwam op 7 eurocent per aandeel. De vergelijkbare brutomarge steeg naar 38,2% van 36,4% een jaar eerder.
Lagere, maar beter dan verwachte winst voor Unilever
- De omzet van Unilever daalde door wisselkoersverschilllen met 0,9% tot 12,3 miljard euro, maar lag daarmee wel boven de verwachting (12,1 miljard euro). De onderliggende groei (+5,7%) lag zelfs behoorlijk boven de verwachting (3,9%). Unilever gaat een kwartaaldividend van 0,4268 euro per aandeel betalen én start in mei met een inkoopprogramma van eigen aandelen van 3 miljard euro. De vooruitzichten voor 2021 blijven stabiel: een onderliggende omzetgroei van 3% à 5%, met zelfs iets meer in de eerste jaarhelft. Analisten mikten tot en met vandaag op 3,3% groei.
BASF trekt jaardoelstellingen licht op na beter dan verwachte cijfers
- BASF realiseerde in het eerste kwartaal een omzetstijging van 16% tot 19,40 miljard euro, ruim boven de gemiddelde analistenraming van 17,36 miljard euro. De aangepaste bedrijfswinst steeg met 42% tot 2,32 miljard euro, wat hoger is dan de verwachte 2,27 miljard euro. De aangepaste winst per aandeel van 2,00 euro kwam eveneens hoger uit dan de consensus van 1,91 euro. De nettoschuld bedroeg aan het eind van het kwartaal 15,96 miljard euro. De vrije kasstroom was negatief met 981 miljoen euro. BASF trok zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar licht op, omdat de wereldeconomie naar verwachting zal verbeteren. Het bedrijf gaat nu uit van een omzet tussen 68 en 71 miljard euro en een aangepaste bedrijfswinst tussen 5 en 5,8 miljard euro. Voor 2020 wordt een dividend van 3,30 euro per aandeel voorgesteld, net als voor 2019.
Repsol kan analistenverwachtingen overtreffen
- In het eerste kwartaal van 2021 realiseerde Repsol een aangepast nettoresultaat van 471 miljoen euro, boven de door analisten verwachte 361,5 miljoen euro en een verbetering met 5,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De operationele kasstroom daalde met 4,2% ten opzichte van een kwartaal eerder tot 1,03 miljard euro, maar was positief in alle bedrijfssegmenten. De nettoschuld daalde met 4,8% ten opzichte van een kwartaal eerder tot 6,45 miljard euro. Volgens Repsol waren in totaal 40% van de investeringen in het eerste kwartaal toe te schrijven aan koolstofarme projecten.
Resultaten Shell boven de lat
- Shell realiseerde in het eerste kwartaal van 2021 een aangepaste winst van 3,23 miljard dollar, boven de consensusverwachting van 3,06 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel van 42 dollarcent kwam 5 dollarcent boven de consensus uit. Het dividend per aandeel steeg van 16,65 dollarcent in het afgelopen kwartaal naar 17 dollarcent. De olie- en gasproductie daalde met 6,2% ten opzichte van een jaar eerder tot 3,49 miljoen vaten olie-equivalent per dag, maar komt wel boven de consensusverwachting van 3,41 miljoen uit. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten daalde met 44% tot 8,29 miljard dollar. De nettoschuld daalde met 4 miljard dollar tot 71,25 miljard dollar, op weg naar de mijlpaal van 65 miljard dollar, waarna 20 à 30% van de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouder.
Total boekt 69% hogere nettowinst
- Total rapporteerde voor het eerste kwartaal een 69%-stijging van de aangepaste nettowinst tot 3 miljard dollar, hoger dan de consensusverwachting van 2,35 miljard dollar. Het voorbije kwartaal daalde de gemiddelde productie met 7,2% tot 2,86 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De aangepaste operationele kasstroom kwam uit op 5,75 miljard dollar. Het interimdividend over het kwartaal bedraagt 0,66 euro per aandeel.
Omzet GlaxoSmithKline lager dan verwacht
- GlaxoSmithKline rapporteerde over het eerste kwartaal een omzet van 7,4 miljard pond, 5% onder de consensusverwachting. Vooral de segmenten hiv en vaccins (met name het gordelroosvaccin Shingrix) en in mindere mate de activiteiten op het gebied van de gezondheid van de consument presteerden slecht. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 22,9 pence, 5% boven de consensus, dankzij een belangrijke eenmalige juridische schikking. GSK herhaalde zijn richtlijnen voor 2021. De groep blijft vertrouwen in de onderliggende vraag naar vaccins en verwacht een sterk herstel en een bijdrage aan de groei, met name van Shingrix, in de tweede jaarhelft.
Spotify: meer nieuwe klanten in eerste kwartaal, maar verlaagde lat voor 2021
- Spotify Technology (-12%), genoteerd op Wall Street, klopte de verwachtingen voor zowel de omzet als voor het aantal abonnees over het eerste kwartaal. Het aantal premiumabonnees, die goed zijn voor het grootste deel van de inkomsten van het bedrijf, steeg met 21% tot 158 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld 157,5 miljoen verwacht. De groep zette de verwachting voor het aantal abonnees voor het volledige boekjaar 2021 wel wat lager. Spotify lanceerde in het afgelopen kwartaal zijn diensten in 86 nieuwe landen. De omzet steeg tot 2,15 miljard euro, vs. 1,85 miljard euro een jaar eerder. Analisten hadden een omzet van 2,14 miljard euro verwacht.
Rovio verwacht verdere marktgroei in 2021
- De Finse spelletjesmaker Rovio, vooral bekend van Angry Birds, slikte in het eerste kwartaal een lichte daling van de operationele winst, maar verwacht dat zijn markt in 2021 verder zal groeien. Het onderliggende operationele resultaat daalde tot 10,1 miljoen euro van 13 miljoen een jaar geleden.
Hogere omzet en kernwinst voor Suez
- Het Franse afval- en waterbeheerbedrijf Suez slaagde in het voorbije kwartaal in een hogere omzet en kernwinst, gestimuleerd door recyclingactiviteiten. De omzet klokte af op 4,3 miljard euro, een stijging van 5,9% op jaarbasis wanneer overnames, desinvesteringen en wisselkoersschommelingen buiten beschouwing worden gelaten.
Standard Chartered zet het mes in kantorennetwerk
- Standard Chartered presteerde het voorbije kwartaal beter dan verwacht en liet in de marge van de cijfers weten dat het zijn wereldwijde kantorennetwerk met de helft zal inkrimpen tot ongeveer 400. Het voorbije kwartaal kwam de winst voor belastingen uit op 1,4 miljard dollar tegenover 1,2 miljard een jaar eerder; de gemiddelde analistenverwachting (die door de bank zelf werd samengesteld) lag op 1,08 miljard. De verbetering was toe te schrijven aan het feit dat Standard Chartered minder geld opzijzette voor slechte leningen dan een jaar geleden, en aan de sterke prestaties van zijn vermogensbeheeractiviteiten. Net als bij sectorgenoten zetten de lage rentes de winst van de bank wel nog steeds onder druk.
Neste pakt uit met gemengde resultaten
- Over het eerste kwartaal van 2021 rapporteerde Neste een omzetdaling van 4,2% tot 3,13 miljard euro, net onder de consensusverwachting van 3,23 miljard euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat daalde met 26% tot 302 miljoen euro, tegenover de door analisten verwachte 293,6 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel daalde van 0,50 euro naar 0,31 euro, in lijn met de consensus. Het bedrijf zag een veerkrachtig segment voor hernieuwbare producten en uitdagende markten voor zijn segment olieproducten.
Lufthansa pessimistisch over heropleving vliegverkeer
- Lufthansa verlaagde zijn capaciteitsprognose voor het volledige jaar, omdat de hoop op een heropleving van het reisverkeer aan het begin van de zomer afneemt. De kostenbesparingsinspanningen van de Duitse luchtvaartmaatschappij deden de kwartaalverliezen wel dalen. Lufthansa's bedrijfswinst daalde in het eerste kwartaal met 30% tot 1,14 miljard euro, geholpen door een personeelsinkrimping van 19% en een daling van de bedrijfskosten met 51%, terwijl het nettoverlies halveerde tot 1,05 miljard. Beide cijfers overtroffen de verwachtingen. De cargo-activiteiten boekten in het afgelopen kwartaal een recordbedrijfswinst van 314 miljoen euro, een lichtpuntje voor de door de crisis getroffen luchtvaartmaatschappijen.
Meer interessant beursnieuws
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, vrijdag 30 april, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- Brunel International - BE Semiconductor - Corbion - Crescent - Ctac - Ease2pay - KPN - Proximus - Signify - Sucraf - AstraZeneca - Banco Sabadell - Barclays - BBVA - BNP Paribas - Erste Group Bank - Swiss - Scatec - Schindler - Svenska Cell - Swedish Match - Swiss Re - AbbVie - A.On - Cboe Global Markets - Charter Communications - Chevron - Clorox - Colgate-Palmolive - Concho Resources - Exxon Mobil - Illinois Tool Works - Johnson Controls - L3Harris Technogies - LyondellBasell Industries - Newell Brands - Nielsen Holdings - Perrigo - Phillips 66 - Weyerhaeuser - W.W. Grainger
- Aandeelhoudersvergadering
- BE Semiconductor Industries - Interpump Group - Credit Suisse Group - A2A - Kingspan Group - Smurfit Kappa Group - Terna Rete Elettrica Nazionale - Endesa - Baloise Holding - Financière de Tubize - GEA Group - Helvetia Holding - Pearson - Rotork - Aptiv - Sioen Industries - Sanofi - Admiral Group - Leidos Holdings - AT&T - Teleflex - Kellogg - DISH Network - Zions Bancorp
- Ex-dividend
- AF Poyry - Aon - Banco Santander - BASF - Carrier Global - Citigroup - Eurazeo - Hasbro - Hexagon - NRG Energy - People's United Financial - Pinnacle West Capital - Realty Income - Texas Instruments - UCB
- Macro-economie
- VS: persoonlijke uitgaven, sentimentsindicatoren Universiteit van Michigan
- Japan: inflatie, werkloosheidscijfers, industriële productie, consumentenvertrouwen
- VK: Lloyds bedrijfsbarometer
- EMU: werkloosheidscijfers, inflatie, bbp
- Duitsland, Frankrijk: bbp
- België: werkloosheidscijfers
- China: sentimentsindicatoren (PMI)