do. 27 feb 2020
16:30

LafargeHolcim
- De onderliggende bedrijfskasstroom van 's werelds grootste cementproducent LafargeHolcim kwam in het vierde kwartaal uit op 1,61 miljard Zwitserse frank, 2% beter dan verwacht. De cash conversion, de omzetting van winst naar cash, steeg in 2019 naar 50%, komende van 28% in 2018. De netto-schuld daalde daardoor naar 8,8 miljard Zwitserse frank, lager dan verwacht en onder de beoogde 10 miljard Zwitserse frank. Het beleid van CEO Jenisch, die eind 2017 aantrad, begint dus zijn vruchten af te werpen. Het management herbevestigde voor 2020 een omzetgroei van 3 à 5% te zullen realiseren, ondanks de verwachting dat het coronavirus voor een negatieve impact zal zorgen. LafargeHolcim is via de joint venture Huaxin blootgesteld aan China.
Zalando
- Zalando rapporteerde over het voorbije kwartaal een omzet in lijn met de verwachtingen van 1,99 miljard euro. De onderliggende operationele winst (EBIT) kwam uit op 110,4 miljoen euro. Dat is beter dan de consensus van 104,6 miljoen euro. Voor 2020 verwacht het bedrijf een omzetgroei tussen 15 en 20%. De EBIT zou moeten uitkomen tussen 225 en 275 miljoen euro. De prognose houdt geen rekening met een potentiële negatieve impact van corona.
Reckitt Benckiser
- Het Britse Reckitt Benckiser publiceerde vandaag voorbeurs de resultaten voor het volledige boekjaar 2019. De verkopen kwamen, met 3,32 miljard pond, juist boven de verwachtingen uit in het vierde kwartaal. Dit bracht het jaartotaal op 12,85 miljard pond en resulteerde in een operationeel verlies van 1,95 miljard pond op jaarbasis. Daarnaast kwamen er 5 miljard pond afschrijvingen op eerdere acquisities. Het bedrijf kondigde -zoals verwacht- aan dat 2020 een overgangsjaar zal zijn met herinvesteringen om terug naar winst te komen in de toekomst.
Arkema
- Het Franse chemiebedrijf Arkema rapporteerde voor het vierde kwartaal een bedrijfskasstroom van 295 miljoen euro, een stijging van 3% op jaarbasis en 2% boven de verwachtingen. Desondanks kwam de omzet 7% lager uit op jaarbasis, omwille van lagere volumes en prijzen die slechts gedeeltelijk gecompenseerd werden door gerealiseerde overnames. Voor 2020 verwacht het management een bedrijfskasstroom te realiseren in lijn met 2019 maar het houdt vooralsnog de impact van het coronavirus buiten beschouwing.
StandardChartered
- Standard Chartered zag de winst in het voorbije boekjaar met 46% aandikken tot 3,7 miljard dollar. Dat was iets onder de 3,9 miljard die was verwacht, maar wel de sterkste prestatie sinds 2017. De groep kondigde aan voor 500 miljoen dollar eigen aandelen in te kopen. Door de groeiende wereldwijde economische tegenwind loopt de groep echter vertraging op om zijn rendementsdoelstelling van 10% te halen.
WPP
- De omzet van WPP, het grootste reclamebureau ter wereld, daalde in het vierde kwartaal met 1,9% na ook al een daling met 0,5% een kwartaal eerder. Op jaarbasis werd 1,6% minder omzet gerealiseerd. De groep herhaalde haar doelstellingen voor 2021 om een organische groei te bereiken in lijn met die van de sectorgenoten en een operationele winstmarge van ten minste 15%. De voorspellingen houden geen rekening met het coronavirus.
BritishAmericanTobacco
- British American Tobacco rapporteerde een beter dan verwachte jaaromzet en profiteerde daarbij van hogere prijzen en een relatief sterke prestatie van zijn traditionele tabaksactiviteiten en nieuwe segmenten. De omzet steeg met 5,7% tot 25,88 miljard pond. Analisten verwachtten gemiddeld een omzet van 25,62 miljard pond.
Nokia
- Volgens anonieme bronnen zou Nokia ‘strategische opties verkennen’ omdat hevige concurrentie de winst onder druk zet. Concreet zou het bedrijf adviseurs onder de arm genomen hebben om de verkoop of fusie van bepaalde bedrijfsonderdelen te bestuderen.
Booking
- Booking realiseerde over het vierde kwartaal een beter dan verwachte winst per aandeel van 23,30 dollar, tegenover 22,49 dollar een jaar eerder en 22,12 dollar verwacht. De totale omzet groeide van 3,21 miljard dollar tot 3,34 miljard dollar, ook boven de verwachte 3,27 miljard dollar. Voor het volgende kwartaal verwacht het management een zware negatieve impact van het coronavirus. Er wordt dan ook een terugval van de omzet met 3-7% verwacht. De winst per aandeel wordt verwacht op 9,05-9,65 dollar te liggen, tegenover 11,83 dollar verwacht. Het bedrijf zegt dat de vork die het gegeven heeft voor de prognose ruimer is dan normaal gegeven de hoge mate van onzekerheid ten gevolge van het coronavirus.
Engie
- Engie heeft een bijzonder sterk jaar achter de rug. De onderliggende nettowinst steeg op jaarbasis met 9% tot 2,7 miljard euro en kwam hiermee maar liefst 8% boven de consensus uit! Voor 2022 stelt het een onderliggende nettowinst tussen 3,2 tot 3,4 miljard euro voor, in lijn met de marktverwachtingen. Verder wil het een dividend van 80 cent per aandeel uitkeren, zo’n 2,5% boven consensus.
Carrefour
- Carrefour kwam vandaag voorbeurs met resultaten over het volledige boekjaar 2019. De organische omzetgroei versnelde naar 3,1%, in vergelijking met 1,6% in 2018. De winst vóór interesten en belastingen (EBIT) lag in lijn met de analistenverwachtingen. Daarbij overtrof het bedrijf de verwachtingen in Azië en op de Franse thuismarkt, maar bleef het onder de verwachtingen in Latijns-Amerika. Het management kon betere kostenbesparingen en een schuldafbouw van een miljard euro voorleggen. Daarnaast worden de doelen voor kostenbesparingen op langere termijn opwaarts bijgesteld.
Meer interessant beursnieuws
- Adviezen en aanbevelingen
- Benelux-beursnieuws bij 't Ontbijt
- Meest verhandeld bij Bolero op Euronext
- Sterker dan verwachte resultaten Engie
- Coronavirus besmet verwachtingen Booking op korte termijn
- AB InBev verslikt zich in prognoses, maar aantrekkelijke waardering
- Reckitt Benckiser slaat zwarte bladzijde om
- Terugblik op Wall Street
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, vrijdag 28 februari, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- Ackermans & van Haaren - Bekaert - CFE - Recticel - Ter Beke - VGP - BASF - ENI - Erste Group - ICA - LSE - MAN - Munich Re - Rolls-Royce - Swiss Life - Veolia Environnement
- Aandeelhoudersvergadering
- Novartis
- Macro-economie
- VS: kleinhandelsvoorraden, vertrouwensindicator University of Michigan
- Japan: inflatie, werkloosheidscijfers, kleinhandelsverkopen
- VK: consumentenvertrouwen
- Duitsland: inflatie, werkloosheidscijfers
- Frankrijk, BBP, inflatie, consumentenuitgaven
- België: BBP
- Zweden: BBP