do. 19 nov 2020
16:30

ABB
- ABB wil afstand doen van drie bedrijfseenheden die samen 1,75 miljard dollar omzet genereren, wat overeenkomt met 6% van zijn jaarlijkse omzet. Het betreft Turbo Charging, Mechanical Power en Power Conversion. ABB, wiens producten variëren van elektrische scheepsmotoren tot fabrieksrobots, neemt sinds de overname van Rosengren in maart zijn activiteiten opnieuw onder de loep. Eerder dit jaar heeft het de verkoop van zijn elektriciteitsnetwerken aan Hitachi afgerond en zal het de opbrengst van 7,6 miljard tot 7,8 miljard dollar in contanten aan de investeerders uitkeren.
ThyssenKrupp
- Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp gaat de komende drie jaar nog eens 5.000 jobs schrappen, wat de teller na mei 2019 op 11.000 brengt. Dat is ongeveer 11% van het wereldwijde personeelsbestand. En dat is nodig, want in het zonet afgesloten gebroken boekjaar boekte het concern een operationeel verlies van 1,6 miljard euro. Een jaar geleden was dat nog 110 miljoen euro. Met een verlies van zowat 1 miljard euro woog de staalafdeling het zwaarst door, omdat vooral de vraag uit de autosector door de coronapandemie terugliep. Door afschrijvingen ter waarde van 3 miljard euro liep het nettoverlies op tot 5,5 miljard euro, tegenover 1,2 miljard euro vorig boekjaar. De groep verwacht een ‘aanzienlijke verbetering’ van de cijfers in het huidige boekjaar, al zal het verlies nog oplopen tot meer dan een miljard euro.
Cineworld
- Volgens de Financial Times bekijkt Cineworld een CV-procedure (Company Voluntary Arrangement), een insolventieproces dat wordt gebruikt om kosten te besparen. Dat maakt deel uit van de gesprekken met geldschieters om toegang te krijgen tot vers kapitaal. De tweede grootste bioscoopketen ter wereld overweegt ook om de huurprijzen te verlagen en een heel aantal Britse bioscopen permanent te sluiten na de lockdown, bij gebrek aan blockbusterfilms. Op dit moment zijn 45.000 mensen werkloos.
Gazprom
- Gasgigant Gazprom kon de nettowinst in het derde kwartaal met 27% op jaarbasis opkrikken, tot 369 miljoen dollar. Dat is te danken aan een herstel van de olieprijzen. De omzet ging op kwartaalbasis 35% hoger, terwijl de vrije kasstroom op 660 miljoen dollar uitkwam.
Kingfisher
- De omzet van de Britse doe-het-zelver Kingfisher steeg met 17,4%, met dank aan de lockdowns die mensen aan het klussen zetten. De groep zette onder meer via B&Q en Screwfix in het VK en Castorama en Brico Depot in Frankrijk vlot 17,6% meer om (tot 3,5 miljard pond), terwijl de onderliggende verkoop 12,6% ook in het huidige vierde kwartaal aantrok.
Bouygues
- Het Franse conglomeraat Bouygues verhoogde de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft dankzij een sterk derde kwartaal. Het verwacht nu dat de operationele marge iets hoger zal zijn dan in de tweede helft van 2019, terwijl eerder van een stijging werd uitgegaan die minder fors zou zijn.
Royal Mail
- De omzet van de Britse post- en pakketjesbedeler Royal Mail werden stevig ondersteund door de groei van het onlinewinkelen, maar dat duwde ook de kosten hoger. Daardoor daalde de winst vóór belastingen in de eerste zes maanden van het boekjaar naar 17 miljoen pond, tegenover een winst van 173 miljoen pond in dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging wel 10% hoger tot 5.67 miljard pond. Boosdoeners zijn de traditionele brievenpost en de kosten die voortvloeien uit het coronavirus.
Meer interessant beursnieuws
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, vrijdag 20 november, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- VGP - Bekaert - Retail Estates - Sage Group
- Aandeelhoudersvergadering
- Euronext - Sysco - Swiss Re (investeerdersdag)
- Ex-dividend
- Moody’s
- Macro-economie
- Japan: inflatie, PMI’s
- VK: kleinhandelsverkopen
- EU: consumentenvertrouwen
- Duitsland: producentenprijzen
- België: consumentenvertrouwen