wo. 7 aug 2019
16:30

Commerzbank
- In het afgelopen kwartaal zag de Duitse bank haar operationele winst afnemen van 401 miljoen tot 298 miljoen euro. De nettowinst klopte af op 271 miljoen euro tegenover 272 miljoen euro vorig jaar. Het management wijzigt haar vooruitzichten niet en mikt op een hogere onderliggende omzet ten opzichte van 2018 en een CET 1-ratio van minstens 12,75% tegen het einde van 2019.
E.ON
- De operationele bedrijfskasstroom van de Duitse energiereus strandde op 2,71 miljoen euro lichtjes boven de gemiddelde analistenverwachtingen (+0,4%). De nettowinst van 885 miljoen euro ligt 1,4% boven consensusverwachting. E.ON voelt de nieuwe regels voor de energiemarkt in het VK, waar begin dit jaar een bovengrens voor de tarieven voor gas en elektriciteit op de particuliere markt werd ingevoerd. Daardoor behaalde het Duitse energieconcern lagere winstmarges. De nettoschuldgraad stijgt opnieuw met een aanzienlijke 1,3 miljard euro tot 20,2 miljard euro, voor een groot deel te wijten aan pensioenprovisies. De groep behoudt haar jaardoelstellingen en mikt op een operationele winst van 2,9 en 3,1 miljard euro en een aangepaste nettowinstvork van 1,4 à 1,6 miljard euro.
Glencore
- De Zwitserse mijnbouwer en grondstoffenhandelaar rapporteerde over de eerste jaarhelft van 2019 een EBITDA van 5,6 miljard dollar, 6% onder de verwachtingen, omwille van hogere kosten in de Afrikaanse kopermijnen. De drie Afrikaanse kopermijnen waren over de eerste jaarhelft zelfs verlieslatend. De mijn Mutanda (Congo) zal gesloten worden, wat positief is voor de kobaltprijs, want deze mijn produceert 15% van het wereldwijde aanbod aan kobalt. Glencore zal trachten de kosten in de andere twee kopermijnen Katanga (Congo) en Mopani (Zambia) de komende jaren naar beneden te brengen.
Munich Re
- De Duitse herverzekeraar zag haar winst aandikken met 36% tot 993 miljoen euro in lijn met wat het vorige maand zei. Dat kwam onder meer omdat er lagere claims voor natuurrampen uitgekeerd moesten worden dan een jaar eerder. Munich Re houdt vast aan zijn eerder afgegeven winstverwachting voor 2019: het rekent op een resultaat van circa 2,5 miljard euro. Munich Re en de verzekeringsbranche proberen terug te keren na grote natuurrampen in 2017 en 2018. Herverzekeraars stonden de afgelopen jaren onder druk door de dalende prijzen door de hevige concurrentie.
Novartis
- Het Zwitserse farmaconcern wordt beschuldigd van gesjoemel om het duurste medicijn op de markt te brengen. Het bedrijf was al op de hoogte van het probleem, maar meldde dat pas na de goedkeuring van het medicijn. Het gaat weliswaar om een kleine hoeveelheid gemanipuleerde gegevens en bovendien in een preklinische fase, maar het is niettemin een ernstige inbreuk. Die zou ook strengere controle op hun andere nieuwe drugstoepassingen kunnen veroorzaken waardoor toekomstige goedkeuringen een vertraging kunnen oplopen (wat dan hun financiële doelstellingen zou beïnvloeden).
EssilorLuxottica
- Na de overname van GrandVision heeft de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica honger naar meer. “We stoppen hier niet en hebben de middelen voor nog meer overnames”, aldus vicevoorzitter Hubert Sagnieres in een telefonisch interview met Bloomberg. Namen werden niet genoemd, maar de topman gaf wel mee dat er zowel gekeken wordt naar de retail- en onlineactiviteiten als naar de productie van lenzen en zonnebrillen. Geografisch heeft de producent van onder meer Ray-Ban Azië, Afrika als Latijns-Amerika in het vizier.
Wirecard
- Het btaalbedrijf verhoogt de verwachtingen voor 2019 nadat de groep nieuwe klanten wist te strikken, waaronder ALDI in Duitsland, en het een 35,6% hogere winst realiseerde in het tweede kwartaal. De verwachtingsvork voor de EBITDA wordt bijgesteld van 760 – 810 miljoen euro naar 765 – 815 miljoen euro.
Unicredit
- Minder optimisme bij de Italiaanse bank die haar inkomstenverwachtingen voor het boekjaar 2019 verlaagde onder invloed van de aanhoudend lage rente. De prognoses voor de winst en dividend werden wel bevestigd. In het tweede kwartaal boekte de groep een nettowinst van 1,9 miljoen euro, maar dat was vooral te danken aan de opbrengsten uit de verkoop van online broker Fineco.
ProSiebenSat 1
- De Duitse mediagroep rapporteerde over de voorbije drie maanden een 4% hogere omzet, met dank aan de content- en e-commercedivisies. De advertentie-inkomsten in de televisiedivisie stonden daarentegen wat onder druk. Investeringen in nieuwe productie wogen op de winstgevendheid en duwden de EBITDA 18% lager.
Hapag-Lloyd
- De Duitse containergroep en sectorgenoot van Maersk zette in het voorbije kwartaal een verlies van 101 miljoen euro om in een winst van 146 miljoen euro. Dat is onder meer te danken aan een toename van de vrachttarieven met 5%. Voor het volledige boekjaar werden de verwachtingen bevestigd, al stipte de CEO van de groep wel de risico’s aan in de globale scheepvaartindustrie door de handelsspanningen.
Meer interessant beursnieuws
- Adviezen en aanbevelingen
- Hoogtepunten KBC Securities Benelux Morning Note
- Commerzbank vreest voor jaardoelstellingen bij economische verslechtering
- Stabiele Europese autoverkoop in juli dankzij extra werkdag
- Goede kwartaalresultaten voor Munich Re
- Meest verhandeld bij Bolero op Euronext
- Fors lager koersdoel en advies voor ABN Amro
- Ageas bouwt verder op Azië
- Ahold Delhaize zet onderliggend sterke prestatie neer
- Terugblik op Wall Street
- Novartis onder druk door gesjoemel met preklinische data bij AveXis
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, donderdag 8 augustus, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- Euronav - Jensen Group - KBC - Montea - SBM Offshore - Activision Blizzard - Adecco Group - adidas - Air France-KLM - Ascencio - Aviva - CBS Corp - Cineworld Group - Coca-Cola HBC - Deutsche Telekom - Hannover Rück - International Consolidated Air - Kerry Group - Merck KGaA - News Corp - Norwegian Cruise Line Holdings - Novozymes - Perrigo - Symantec Corp - TAG Immobilien - Thyssenkrupp - Uniper - VAT Group - Viacom - Zürich Insurance Group
- Macro-economie
- US: werkloosheidcijfers (initial jobless claims)
- EU: economisch bulletin van de ECB