vr. 8 mei 2020
16:30

Siemens
- Siemens klopte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de verwachtingen. De lat lag wel niet hoog omdat analisten de laatste weken stevig het mes hadden gezet in hun schattingen. De bestellingen vielen terug van 16,46 miljard naar 15,15 miljard euro, maar lagen 6% hoger dan verwacht. Het industrieel concern verwacht dat de impact van de coronacrisis op zijn activiteiten het zwaarst zal zijn in de komende weken. De onderneming liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers, zoals de meerderheid van de industriële bedrijven, zijn financiële doelstellingen voor heel het jaar varen. Siemens zet wel door met de afsplitsing van de gasturbinetak die gepland is voor eind september. Daarnaast gaat het ook een andere divisie, dat componenten maakt voor windturbines, apart op de beurs zetten. Daarmee focust Siemens zich verder op zijn activiteiten in automatisatie.
Volkswagen
- Terwijl in Europa de productie weer wordt opgestart, houdt Volkswagen zeker nog tot 1 juni de fabrieken in Mexico gesloten.
Linde
- Linde rapporteerde gisterenmiddag een EBITDA van 2,0 miljard dollar, 2% minder dan verwacht. De omzet kwam uit op 6,7 miljard dollar en kon profiteren van een organische groei van 1% door prijsstijgingen van 2%, maar een volumedaling van 1%. De omzet ondervond ook hinder van wisselkoerseffecten van -3%. De winst per aandeel bedroeg 189 dollarcent, een stijging van 12% op jaarbasis. Het negatieve nieuws was wel dat sinds eind 2019 het orderboek met 10% kromp tot 4,0 miljard dollar. Ook negatief was dat het management voor 2020 uitgaat van een vlakke tot licht negatieve winstgroei, voornamelijk gedreven door negatieve wisselkoerseffecten. Analisten gingen nog uit van een winstgroei van 5%.
Autoverkopen
- De autoverkopen in de vijf grote West-Europese landen daalden in april met 83,8% ten opzichte van april 2019. Sinds het begin van dit jaar daalde de autoverkoop in die vijf landen gezamenlijk met 42,4%. Samen zijn die vijf landen goed voor zo'n 80% van de verkoop in West-Europa en geven ze dus een zeer goede indicatie voor de totale verkoopcijfers voor West-Europa.
ArcelorMittal
- Staalreus ArcelorMittalheeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten om zijn liquiditeitspositie te versterken tijdens de coronacrisis. De nieuwe faciliteit bestaat uit een tranche van 700 miljoen dollar en één van 2,1 miljard euro. Dat krediet is een jaar beschikbaar en zal worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden.
InterContinental Hotels
- InterContinentalHotels, eigenaar van onder meer Holiday Inn en The Crowne Plaza, zag de gemiddelde inkomsten per kamer (RevPAR) in april met 80% dalen. In het eerste kwartaal daalde de bezettingsgraad tot historische dieptepunten en daalde de RevPAR met 25%. Ondertussen ziet de groep wel eerste tekenen van herstel in, onder meer, China, Australië en Nieuw-Zeeland.
Rheinmetall
- Rheinmetall waagt zich niet aan becijferde vooruitzichten, maar gaat er wel vanuit dat zowel de omzet als de winst dit jaar aanzienlijk lager zullen liggen dan een jaar eerder. Vooral de auto-onderdelendivisie krijgt rake klappen. De defensiedivisie blijft daarentegen overeind.
Lufthansa
- Lufthansa onderhandelt over een reddingsplan met de Duitse overheid ten belope van 9 miljard euro. De Duitse overheid zou in ruil voor de steun een belang nemen tot 25% plus één aandeel in het kapitaal van de luchtvaartmaatschappij. Dat is voldoende voor een blokkeringsminderheid. De overheid zou mogelijk ook een zitje krijgen in de raad van toezicht. Ook het dividendbeleid van Lufthansa zal worden herbekeken. De onderhandelingen slepen aan omdat de directie afkerig staat tegenover te veel politieke bemoeienis. Zolang er geen witte rook is, zit ook het dossier rond Brussels Airlines vast. Ook in Oostenrijk, waar Austrian Airlines 767 miljoen euro steun vraagt, wachten ze op de Duitsers.
Meer interessant beursnieuws
- Adviezen en aanbevelingen
- Benelux-beursnieuws bij 't Ontbijt
- Booking in volle coronastorm
- Siemens slankt verder af
- Linde heeft last van wisselkoerseffecten
- ING presteert boven de lat
- Meest verhandeld bij Bolero op Euronext
- Brederode: Zware cijfers komen niet als verrassing
- Ovintiv houdt het hoofd boven water
- Terugblik op Wall Street