wo. 28 dec 2022

Dagelijks krijgt u van ons een overzicht van de meest verhandelde effecten bij Bolero op Euronext. In deze blogpost geven we mee welke aandelen in héél 2022 het meest gekocht of verkocht werden. Dit is de top 10:
1. KBC Groep (Brussel) - Huidige koers: 60,70 euro
- De bankensector had het niet onder de markt in 2022, ondanks de stijgende rente. Beleggers vrezen niet onterecht dat banken erg kwetsbaar zijn voor een economische terugval. Maar overheden en centrale banken hebben er de laatste jaren alles aan gedaan om bedrijven en gezinnen te ondersteunen wanneer ze het moeilijk hebben. Dat resulteerde in heel wat terugnames van provisies door banken. Provisies die ze hadden aangelegd voor leningen die mogelijk niet terugbetaald zouden worden. Bovendien legt de Europese Centrale Bank (ECB) strenge solvabiliteitsregels op aan de Europese banken, zodat de meeste wel tegen een stootje kunnen. KBC is een van de weinige banken die boven boekwaarde (44,50 euro) noteert. Het aandeel daalde in 2022 ongeveer met 20% in waarde maar betaalde dit jaar ook uitzonderlijk een dividend van in totaal 8,60 euro per aandeel uit.
2. AB InBev (Brussel) - huidige koers: 56,85 euro
- De grootste brouwerijketen ter wereld krikte bij het bekendmaken van de derdekwartaalcijfershet jaardoel voor de EBITDA licht op. Bovendien sprak het managent zich vertrouwensvol uit over de toekomst. Dat kwam als een verrassing voor de beleggerswereld. De koers was op dat moment (eind oktober) immers gezakt tot een laagste jaarkoers van iets meer dan 45 euro. De trend keerde serieus, sindsdien. Waardoor over heel 2022 het aandeel zelfs met 6,23% weet te stijgen.
3. Sofina (Brussel) - huidige koers: 205,80 euro
- Sofina is de hoogste nieuwkomer in de lijst. Maar de holding had het allicht liever anders gezien. Waar beleggers in 2021 nog met veel plezier een premie betaalden voor het Sofina-aandeel noteert het nu tegen een korting van 20% op de intrinsieke waarde. Onder meer een slechte communicatie rond participaties in de Indische leerapp Biju'sen in het Britse e-commercebedrijf The Hut Group en een shorter zorgden ervoor dat de beurskoers meer dan halveerde in 2022. De Schone Slaapster, die in 2018 ontwaakte, werd in 2022 de Stomme Slaapkop. Hopelijk verschijnt Sofina eind 2023 opnieuw met een mooiere alliteratie in deze top 10.
4. ASML (Amsterdam) - huidige koers: 510,30 euro
- Nog een nieuwkomer is de Nederlandse producent van hoogtechnologische machines die halfgeleiders of chips produceren. ASML meldde, ondanks de mindere vraag naar chips in bepaalde sectoren, nog steeds een grotere vraag naar haar machines dan het bedrijf aankon. Er zitten dus heel wat bestellingen in de pijplijn. Waarom is het aandeel momenteel dan zo'n 27% goedkoper dan een jaar geleden? De beurskoers was al stevig opgelopen, wat het aandeel heel erg duur maakte. Bovendien zit het bedrijf gewrongen in een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Nederland wil de Amerikaanse 'CHIPS'act', exportsancties voor chipfabrikanten naar China, volgen. Hoewel ASML zelf zegt slechts 15% van haar omzet uit China te halen, blijft de CHIPS'act ASML op de beurs parten spelen. KBC Securities verlaagde overigens onlangs haar advies van 'Kopen' naar 'Houden' voor ASML.
5. D'Ieteren (Brussel) - 179,80 euro
- Net als bij AB InBev wist de beurskoers van de holding D'Ieteren in 2022 te stijgen (+4,78%). De overnames die D'Ieteren deed, pakken goed uit. In het derde kwartaal verhoogde D'Ieteren ook haar jaardoelstellingen. Belron (vervanger van autoruiten en bij ons bekend onder Carglass) groeide iets minder dan verwacht. Maar dat werd goed opgevangen door D'Ieteren Auto, TVH en Moleskine. D'Ieteren zit nog op een berg cash van meer dan 300 miljoen euro.
6. Ageas (Brussel) - 42,01 euro
- Eind oktober biechtte de verzekeraar op dat de winstdoelstelling van 1 miljard euro niet gehaald zou worden in 2022. De uitzonderlijk hoge inflatie in het VK en in Turkije waren onder meer de boosdoeners. Niettemin bleef de groep stevig groeien in Azië en het dividendbeleid is niet in gevaar. Het aandeel is momenteel zo'n 7% goedkoper dan begin dit jaar, wat toch een betere prestatie is dan de BEL20, die er meer dan 14% op achteruit is gegaan. KBC Securities vindt Ageas koopwaardig en heeft 50 euro als koersdoel.
7. Bpost (Brussel) - Huidige koers 4,81 euro
- Voor het eerst sinds 2018 was er bij bpost dit jaar weer ruimte voor een dividend. Maar de jaardoelstellingen waren al snel achterhaald door de hoge energiekosten en de hoge inflatie die de lonen van haar ruime personeelsbestand stevig doet stijgen. In december kreeg de beurskoers nog een stevige knauw, toen CEO Tirez opstapte. Mogelijk verliep de het krantenbedelingscontract niet volgens de regels. Het bpost-aandeel staat zo'n 37% lager dan bij aanvang van 2022. Toch blijft KBC Securities aan de koopzijde staan, al daalde het koersdoel wel lichtjes.
8. Prosus (Amsterdam) - Huidige koers: 64,75 euro
- Aanvankelijk bleef Prosus, als grootste aandeelhouder van internetbedrijf Tencent, lijden onder de problemen in de Chinese internetsector die stevig onder de knoet werd gehouden door de heersende Communistische Partij. Het aandeel zakte, onder toedoen van de algemene beursmalaise door de oorlog in Oekraïne naar een laagste koers van iets meer dan 40 euro in mei en ook in oktober zocht de koers dat dieptepunt op. Maar sinds de Chineses autoriteiten zich wat milder opstellen ten opzichten van de gaming- en internetsector, steeg het aandeel met meer dan 50%. Niettemin staat het aandeel nog steeds op een verlies van ongeveer 12% sinds de jaarstart. Tijdens de laatste investeerdersdag verklaarde Prosus dat de jaren van felle investeringen nu achter de rug zijn.
9. Telenet (Brussel) - huidige koers: 15 euro
- De telecomsector zat in 2022 in de hoek waar de zwaarste klappen vielen. De bedrijven staan voor massale investeringen in de aanleg van nieuwe netwerken (galsvezel en 5G). Telenet genereerde nog aardig wat cash door de verkoop van de telecommasten. Maar dat geld stroomde niet door naar de aandeelhouders. Integendeel. Het dividend werd verlaagd tot 1 euro bruto voor de komende jaren. Die verlaging zorgde ervoor dat veel beleggers Telenet bij het vuil zetten, wat resulteert in een verlies van waarde van 53% over 2022. De laatste maanden lijkt er zich wel een bodem gevormd rond 14 euro.
10. Mithra - huidige koers: 3,33 euro
- Het zijn zeer zware tijden voor Mithra-believers. Het biotechbedrijf kon bij aanvang van het jaar nog naar buiten komen met positief nieuws over Donesta dat slaagde in de Fase III-studie. Maar de langverwachte commercialisatiedeal om het product te verkopen, bleek bij bekendmaking in december niet te voldoen aan de beursverwachtingen. Ondanks de goedkeuring van de FDA voor de Myring in augustus decimeerde de beurskoers. Momenteel kent het aandeel een jaarverlies van 83%.
Wie nog even wil terugblikken naar de meest verhandelde aandelen in 2021, kan terecht op deze blogpost.