do. 6 feb 2020
16:30

LVMH
- LVMH wil voor 9,3 miljard euro obligatieleningen uitgeven. Die centen zullen gebruikt worden om de overname van Tiffany, goed voor een prijskaartje van ruim 16 miljard dollar, te financieren. Het betreft een tranche met verschillende looptijden, één van 7,5 miljard euro en één van 1,55 miljard pond of omgerekend 1,83 miljard euro.
GlaxoSmithKline
- GlaxoSmithKline behaalde over het vierde kwartaal van 2019 een omzet van 8,9 miljard pond, terwijl de gemiddelde analist op 9 miljard pond had gerekend. De verkoopcijfers voor de farma- en consumentendivisies stelden teleur. De vaccinbusiness daarentegen hield stand, geholpen door sterke Shingrix-verkopen (vaccin tegen gordelroos). De operationele (EBIT) marge kwam met 20,8% onder de verwachte 23,9% uit. Ook de winst per aandeel van 24,8 pence miste de consensus met 1 pence. Voor 2020 verwacht het bedrijf dat de winst per aandeel tussen 1% en 4% zal dalen (aan constante wisselkoersen), terwijl de consensus een daling van 1,7% voor ogen heeft.
ArcelorMittal
- ArcelorMittal, 's werelds grootste staalproducent, heeft in het vierde kwartaal een verlies van 1,9 miljard dollar in de boeken moeten neerschrijven ten gevolge van de moeilijke marktomstandigheden en enkele eenmalige kosten. In dezelfde periode een jaar eerder maakte het bedrijf nog een winst van 1,2 miljard dollar. De EBITDA in het vierde kwartaal kwam uit op 925 miljard dollar, een daling van meer dan 50% in vergelijking met een jaar eerder, maar wel 7% beter dan verwacht. De CEO toonde zich voorzichtig positief voor 2020 en ziet de markten in de VS, Europa en Brazilië verbeteren.
Nordea Bank
- Nordea Bank rapporteerde deze ochtend een kwartaalwinst voor belastingen van 1,01 miljard euro. Dit is een stijging van 44% op jaarbasis en ligt 6% boven de consensusverwachtingen. De Scandinavische bank tekende hiermee voor een goede prestatie want zowel de netto-interestinkomsten, de fee-inkomsten, de operationele kosten en de kapitaalpositie bleken beter dan verwacht. De enige teleurstelling was de sterker dan verwachte stijging van de provisies voor probleemleningen in het vierde kwartaal.
Société Générale
- Over het vierde kwartaal van 2019 boekte Société Générale een winst van 654 miljoen euro, 5% lager dan in hetzelfde kwartaal van het jaar voordien en tevens minder dan analisten hadden ingeschat. Het kwartaalresultaat bevatte echter verschillende éénmalige elementen. Laten we deze buiten beschouwing, dan deed de Franse bank het wel 14% beter dan verwacht dankzij sterke inkomsten en ondanks iets hoger dan verwachte kosten.
Total
- Bij Total kwam de onderliggende nettowinst in het vierde kwartaal uit op 3,2 miljard dollar. Dat cijfer lag boven de verwachtingen, en werd geholpen door hoger dan verwachte productievolumes in een kwartaal waarin het bedrijf te lijden had onder lage gasprijzen en stakingen in zijn raffinaderijen in Frankrijk. Het energiebedrijf wil in 2020 zijn cashflow met 1 miljard dollar verhogen waardoor ook het dividend met 5 à 6% verhoogd kan worden. Verder wil Total in 2020 voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.
DNB
- De Noorse bank DNB pakte uit met een kwartaalwinst voor belastingen van 5,94 miljard Noorse kroon, een daling van 3% op jaarbasis door (reeds gedeeltelijk gecommuniceerde) verliezen uit trading. DNB kon hiermee wel de verwachtingen kloppen dankzij een forse stijging van de netto-interestinkomsten en fee-inkomsten en lage provisies. De operationele kosten bleken wel een stuk hoger uit te vallen dan gedacht. Het belangrijkste positieve nieuws is misschien wel dat de bank het dividend en de inkoop van eigen aandelen sterker dan verwacht zal optrekken.
Publicis
- Publicis rapporteerde over het vierde kwartaal een organische omzetdaling van 4,5%. Dit is beter dan de consensus die uitging van een daling van 5%. Over het volledige boekjaar 2019 boekte de reclameholding een winst per aandeel van 5,02 euro, een stijging met 8% t.o.v. 2018 en 3% boven de gemiddelde analistenverwachting. De operationele winstmarge over 2019 bedroeg 17,3%, een stijging met 30 basispunten jaar-op-jaar. Voor het lopende boekjaar verwacht Publicis nog steeds een organische groei tussen -2% en +1%. De operationele winstmarge zou rond 17% moeten uitkomen.
Equinor
- Het Noorse staatsbedrijf Equinor, voorheen Statoil, zag in het vierde kwartaal een onderliggende nettowinst van 1,2 miljard dollar, 2% boven de verwachtingen ten gevolge van beter dan verwachte productievolumes. Equinor pompte afgelopen kwartaal 2,2 miljoen vaten olie uit de Noordzee, een record. Het energiebedrijf verwacht in 2020 zijn productie met 7% te kunnen verhogen.
Klepierre
- Klepierre, de Europese leider in winkelcentra rapporteerde voor 2019 een cashflow per aandeel van 2,82 euro, een kleine 7% meer in vergelijking met 2018 maar in lijn van de verwachtingen. Het Franse vastgoedbedrijf zal in 2020 een dividend uitkeren van 2,20 euro, wat een stijging van 5% is in vergelijking met 2019.
Nokia
- Nokia klopte in het vierde kwartaal de verwachtingen. De winst per aandeel klokte af op 0,15 euro, boven de verwachte 0,125 euro die analisten verwachten. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur wist zijn winstmarge fors op te trekken in het laatste kwartaal, voornamelijk dankzij sterke resultaten in de softwaredivisie. Bij de softwaretak kwam de winstmarge uit op bijna 35%. Topman Rajeev Suri vindt het vierde kwartaal een goede afsluiter van een "uitdagend jaar". Het bedrijf kwam in oktober met een winstalarm en is bezig met een kostenbesparingsprogramma.
Meer interessant beursnieuws
- Terugblik op Wall Street
- Vierde kwartaal Société Générale: kapitaalzorgen verdwenen, net als winstgroei
- Omzet Qualcomm in de lift dankzij 5G
- Stevige cijfers en goede vooruitzichten voor Orange Belgium
- Zwakke cijfers voor GSK, maar geen impact op koersdoel
- Meest verhandeld bij Bolero op Euronext
- ArcelorMittal doet beter dan verwacht in vierde kwartaal
- Aandeelhouder DNB wordt beloond na resultaten in Q4
- Merck plant spin-off
- Benelux-beursnieuws bij 't Ontbijt
- Adviezen en aanbevelingen
Wat staat er morgen op het programma?
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen, vrijdag 7 februari, op de agenda staat:
- Bedrijfsresultaten
- Eurocommercial
- Flow Traders
- Umicore
- Vastned Retail
- Wereldhave NV
- Wereldhave Belgium
- DSV Panalpina
- Industrivarden
- Neste
- Norsk-Hydro
- Skanska
- Umicore
- Yara
- AbbVie
- Macro-economie
- VS: arbeidsmarktrapport, werkloosheidsgraad, gemiddelde uurloon, FED publiceert zijn economische vooruitzichten
- Duitsland: industriële productie handelsbalans, export- en importdata
- Frankrijk: industriële productie, loonevolutie, arbeidsmarktrapport